Dr Plus - Diatrofi

Ψυχολογία

Διαβάζοντας την γλώσσα του σώματος

Μήπως ψεύδεσαι?  

Περιγραφή χρήσιμων μη λεκτικών μηνυμάτων επικοινωνίας στον χώρο εργασίας μου.

Αν ήξερες ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντι σου ή ακόμη καλύτερα ο θεραπευτής σου, γνώριζε από την στάση του σώματος σου αν έχεις άγχος, αμηχανία, εκφράσεις ανωτερότητας, δείγματα κυριαρχίας ή ακόμη να αναγνωρίζει κάποιο ψέμα σου… Πόσο ειλικρινής θα ήσουν απέναντι του?

Καθημερινά στον χώρο εργασίας μου  δέχομαι πολλά μηνύματα μη λεκτικά με διάφορους τρόπους από τα περιστατικά ανθρώπων που έχω να αντιμετωπίσω-φέρω εις πέρας. Μετά από την μακροχρόνια εντριβή μου με τους ανθρώπους στην εργασία μου έχω αντιληφθεί ότι η γνώση της μη λεκτικής επικοινωνίας και ειδικότερα της γλώσσας του σώματος, είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο στην καθημερινότητα μας και είναι βέβαιο ότι μπορεί να  βοηθήσει σε πολλές καταστάσεις  στις οποίες μπορεί να γίνω πομπός η δέκτης μηνυμάτων χρησιμοποιώντας ως μέσω τις ανθρώπινες αισθήσεις (όραση, όσφρηση, αφή, ακοή) ως κώδικες επικοινωνίας. Για να έχω λοιπόν μια υγιή επικοινωνία προσπαθώ να χρησιμοποιώ και τα δύο της  μέρη ( λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας)  να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία και να μπορούν να συνδυάζονται απόλυτα έτσι ώστε μαζί με τα λεγόμενα μου να διέπονται και οι ανάλογες κινήσεις.

Πριν ξεκινήσω να περιγράφω μη λεκτικά μηνύματα επικοινωνίας στον χώρο εργασίας μου οφείλω να αναφέρω ότι πριν  βγει κάποιο συμπέρασμα από την μη λεκτική επικοινωνία θα πρέπει πάντοτε να εξετάζετε επιπλέον στοιχεία τα οποία μπορεί να αναιρούν το αρχικό νόημα.

Μήνυμα μη λεκτικής επικοινωνίας (Άγχος)

Σημάδια άγχους : Κανένας από τους ασθενείς δεν θα δηλώσει ότι έχει άγχος, όμως μέσω των μη λεκτικών μηνυμάτων μπορούμε να το κατανοήσουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εικόνα παραπάνω.
Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν άγχος και ανησυχία τείνουν να τινάζουν και να μην κρατούν τα χέρια τους σταθερά σε ένα σημείο.  [2] Επίσης το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με το ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους συνεχώς  και το στόμα τους να εκτείνετε σε μια λεπτή γραμμή [1]

Mήνυμα μη λεκτικής επικοινωνίας (Αμηχανία)

Παραπάνω απεικονίζεται η έκφραση αμηχανίας. Η αμηχανία μπορεί να σηματοδοτηθεί μέσω της αποτροπής των ματιών ή την απομάκρυνση τους από τον συνομιλητή. Επίσης την στροφή του κεφαλιού και τα ελεγχόμενα η ακόμη και τα παρατεταμένα χαμόγελα. [3]

Οι άνθρωποι τείνουν να κοιτούν προς τα κάτω όταν είναι αναστατωμένοι ή όταν προσπαθούν να κρύψουν κάτι συναισθηματικό, επίσης δείχνει ντροπαλότητα ή αμηχανία.
Τέλος, συχνά οι άνθρωποι όταν νιώθουν ή σκέφτονται δυσάρεστα συναισθήματα τείνουν να κοιτούν το έδαφος.

Μήνυμα μη λεκτικής επικοινωνίας (Υπερηφάνεια)


Παραπάνω απεικονίζεται το αίσθημα της υπερηφάνειας. Οι άνθρωποι δείχνουν υπερηφάνεια εμφανίζοντας ένα μικρό χαμόγελο, γυρνώντας το κεφάλι τους προς τα πίσω και τοποθετώντας  τα χέρια τους στους γοφούς τους.  [4]

Μήνυμα μη λεκτικής επικοινωνίας (Διάβασμα Ματιών)

Το διάβασμα των ματιών του συνομιλητή μας. Σύμφωνα με μελέτες όταν οι άνθρωποι συμμετέχουν σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, τα μάτια τους τείνουν να παραμένουν εστιασμένα στο πρόσωπο του συνομιλητή τους περίπου το 80% του χρόνου. Δεν επικεντρώνονται μόνο στα μάτια όμως,  αλλά μετά τα μάτια μετακινούνται κάτω προς την μύτη ή τα χείλη και στην συνέχεια κατευθύνονται πάλι πίσω στα μάτια. Μπορεί να κοιτάξουν  προς τα κάτω μια στο τόσο αλλά επιστρέφουν πάντα για να συναντήσουν τα μάτια του συνομιλητή τους. [5]

Όταν οι άνθρωποι  κοιτούν προς τα πάνω και προς τα δεξιά κατά την διάρκεια μια συνομιλίας , συνήθως σημαίνει ότι βαριούνται και έχουν ήδη απορρίψει την συνομιλία. [6]

5 μηνύματα μη λεκτικής επικοινωνίας που λαμβάνω από πελάτες και συνεργάτη.

 Μήνυμα στο εργασιακό περιβάλλον (Αμυντική στάση)

Η παραπάνω εικόνα συμβολίζει έναν άνθρωπο που είναι σε αμυντική στάση. Επίσης άνθρωποι που τείνουν να σταυρώνουν τα χέρια τους  το πράττουν για να δώσουν μια αγκαλιά στον εαυτό τους- ή γιατί νιώθουν άνετα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή με το να κάθονται κατ’ αυτόν τον τρόπο σε ήρεμες καταστάσεις χωρίς να βρίσκονται σε μια έντονη διαφωνία η συζήτηση. [8]

Ένας περιβαλλοντικός παράγοντας είναι ότι μπορεί να κρυώνει.

Μήνυμα στο εργασιακό περιβάλλον (Δείγμα Κυριαρχίας)

Η χειραψία μπορεί να δείξει πολλά μη λεκτικά μηνύματα, όπως όταν κάποιος που θέλει να είναι κυρίαρχος τείνει να έχει μια σταθερή χειραψία. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι τοποθετούν το χέρι τους στην κορυφή με την παλάμη τους στραμμένη προς τα κάτω, μέσω της λαβής αυτής το χέρι θα παραμένει σταθερό και η χειραψία θα είναι συνεχής για να επιδείξει έλεγχο. [7]

Μήνυμα στο εργασιακό περιβάλλον (Κυριαρχία Κατάστασης)

Διαχείριση προσωπικού χώρου , στην αίθουσα αναμονής. Τα πιο καταξιωμένα άτομα η εκείνα που είναι ευρέως πετυχημένα τείνουν να καταλαμβάνουν περισσότερο φυσικό χώρο για να δείξουν την κυριαρχία τους και την κυριαρχία της κατάστασης . [9]

Τα κυρίαρχα άτομα τείνουν να βγαίνουν μπροστά –να περπατούν μπροστά από το σύνολο π.χ να περάσουν από την πόρτα πρώτοι. [10]

Μήνυμα στο εργασιακό περιβάλλον (Αίσθημα Ανωτερότητας)

Ο τρόπος και το πότε κάποιος άνθρωπος αγγίζει τον άλλο. Γενικά ισχύει ότι ένα άτομο που έχει υψηλότερη θέση, θα αγγίζει το άτομο με χαμηλότερη θέση η κατάσταση με μεγαλύτερη συχνότητα. [11]

Επίσης σε κοινωνικές καταστάσεις όπου και οι δύο επικοινωνούντες έχουν ίση κατάσταση ή ίδια θέση και οι δύο άνθρωποι θα ανταλλάξουν την επαφή με παρόμοιο τρόπο. [12]

Μήνυμα στο εργασιακό περιβάλλον (Κατανόηση Ψέματος)

Κάποιοι άνθρωποι όταν ψεύδονται σπάνε την επαφή με τα μάτια, ενώ άλλοι προσπαθούν να διατηρήσουν ακόμη μεγαλύτερη επαφή με τα μάτια από το συνηθισμένο, έτσι ώστε να μην υποψιαστούν το ψέμα τους. [13] 

Ο έξυπνος παραδέχεται ο ανόητος επιμένει.

Περισσότερα για την αρθρογράφο δείτε ΕΔΩ 

Βιβλιογραφία

 1. Harrigan, J. A., & O’Connell, D. M. (1996). How do you look when feeling anxious? Facial displays of anxiety. Personality and Individual Differences,21(2), 205-212.
 2. https://www.psychologytoday.com/blog/fulfillment-any-age/201206/the-ultimate-guide-body-language
 3. Greene, J. O., & Burleson, B. R. (Eds.). (2003). Handbook of communication and social interaction skills. Psychology Press.
 4. Tracy, J. L., & Robins, R. W. (2007). Emerging insights into the nature and function of pride. Current Directions in Psychological Science, 16(3), 147-150.
 5. http://www.psychologistworld.com/bodylanguage/eyes.php
 6. http://www.psychologistworld.com/bodylanguage/eyes.php
 7. http://psychologia.co/dominant-body-language/
 8. National Center for Eating Disorders (2001) PRACTITIONER SKILLS
 9. Greene, J. O., & Burleson, B. R. (Eds.). (2003). Handbook of communication and social interaction skills. Psychology Press.
 10. http://psychologia.co/dominant-body-language/
 11. Greene, J. O., & Burleson, B. R. (Eds.). (2003). Handbook of communication and social interaction skills. Psychology Press.
 12. Greene, J. O., & Burleson, B. R. (Eds.). (2003). Handbook of communication and social interaction skills. Psychology Press.
 13. Knapp, M., Hall, J., & Horgan, T. (2013). Nonverbal communication in human interaction. Cengage Learning.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com