Dr Plus - Diatrofi

Άσκηση Ψυχολογία

Άσκηση και ψυχική υγεία

Τα όπλα μιας προσωπικότητας πού αναβλύζει φως

Το κλειδί για μια απόλυτα ολοκληρωμένη μέρα ευεξίας βρίσκεται στα χέρια μας, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση εξωτερικού παράγοντα, χωρίς να απαιτείται η βοήθεια κανενός, με μοναδικό ορό: την άνευ ορών αγάπη του εαυτού μας και την αναζήτηση της αλήθειας μας, της γαλήνης και της δημιουργικής ενέργειας.

Μια μέρα εμπνευσμένη, γεμάτη διαύγεια και ζωτικότητα εμπεριέχει:

1)ΔΙΑΤΡΟΦΗ:

Όταν μιλάω για διατροφή δεν εννοώ τη στέρηση της απόλαυσης του φαγητού, που αποτελεί μια από τις ευχάριστες στιγμές μέσα στη μέρα, αλλά για επιλογή ευεργετικών τροφίμων. Κάνοντας έξυπνους συνδυασμούς μπορείς να απολαύσεις εξίσου το γεύμα σου, χωρίς να νιώθεις ότι καταπιέζεσαι, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεις τη σωματική, πνευματική υγειά και την αποδοτικότητα σου. Η διατροφή δεν συμβάλλει μόνο στην καλή λειτουργία του σώματος, αλλά και του μυαλού, καθώς αυτά τα δυο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, με το ένα να επηρεάζει αμφίδρομα το άλλο. Αρά, μια σωστή διατροφή σου προσφέρει οξύτητα στη σκέψη, καλύτερη κινητικότητα και συστατικά, που ενισχύουν δυναμικά τη ψυχολογία σου. Αξίζει να τονίσουμε, για τους λάτρεις του φαγητού, πως με φαντασία και όρεξη δεν θα νιώσουν στιγμή ότι στερούνται τη χαρά του γεύματος τους. Στη στήλη «Έξυπνα Γεύματα» μπορείς να δεις πολλούς εύκολους, γρήγορους και υγιεινούς συνδυασμούς γευμάτων ώστε να σου παρέχουν  ισορροπημένα γεύματα για κάθε στιγμή της ημέρας.

Εμπιστεύσου για τη διατροφή σου επαγγελματίες πτυχιούχους διαιτολόγους ώστε να σε εκπαιδεύσουν στην υιοθέτηση ορθών επιλογών διατροφής.

2) ΑΣΚΗΣΗ:

Η άσκηση είναι ένα κομμάτι, που χαρίζει απολυτή αίσθηση ευφορίας και πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής κάθε ανθρώπου. Όσο σημαντικό είναι για το σώμα το να τρέφεται και να κοιμάται, εξίσου σημαντικό είναι το να ασκείται. Από πολλές οπτικές γωνίες η άσκηση αποτελεί λύτρωση, απελευθέρωση και ψυχική αναγέννηση. Η πιο απλή απόδειξη είναι το πόσο πιο λειτουργικός και αποδοτικός μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος, όταν τον βοηθάει το σώμα του. Επιπρόσθετα με την άσκηση είσαι σε θέση να απολαύσεις όλες τις απεριόριστες δυνατότητες, που σου δίνει η ζωή, με τεράστια ευχέρεια και περίσσεια αντοχή. Ακόμη, ύψιστο αγαθό και όπλο είναι η αυτοπεποίθηση, που νιώθεις με ένα γερό και όμορφο σώμα και η χαρά να το περιποιηθείς σαν “Ναό” της ύπαρξης σου. Ακολουθεί τεράστια ψυχική ανάταση που προέρχεται από ένα όμορφο σωματικό αποτέλεσμα, που προέρχεται από συστηματική άσκηση, χωρίς όμως αυτό να μετατίθεται στο επίπεδο του ναρκισσισμού και της εγωπάθειας.

Είναι θλιβερό εξαιτίας της ραθυμίας, της αδράνειας, της γαστριμαργίας και της απληστίας να φορτώνεσαι με ψυχολογικά με μια εικόνας, που δεν μπορείς να αποδεχτείς, και έτσι να αυτοπεριορίζεσαι και να περιθωριοποιείσαι εξαιτίας του βάρους σου. Είναι σημαντικό «να σε αγαπήσεις αληθινά» και να ασχοληθείς με τη μορφή άσκησης που σου αρέσει, σε εξιτάρει και θεωρείς πως είναι στα «μετρά σου». Για τον καθένα υπάρχει μια δραστηριότητα που τον εκφράζει, που ταιριάζει με τη προσωπικότητα και την ενέργεια του. Το σώμα σου είναι το όχημα σου. Αν δεν το φροντίσεις, καταδικάζεις τον εαυτό σου στην ανελευθερία και μια ζωή με περιορισμούς.

Τέλος, από άποψη φυσιολογίας η έκκριση ορμονών, που γίνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, έχουν αντικαταθλιπτική δράση και σε ωθούν να επανεξετάσεις τα πάντα από μια τελείως διαφορετική οπτική. Η άσκηση βοηθάει λοιπόν στην εξυγίανση και την επίλυση προβλημάτων, που μέχρι πρωτινός σου φάνταζαν βουνό. Οι ορμόνες ενδορφίνη, ντοπαμίνη, σεροτονίνη και νοραδρεναλίνη που εκλύονται σου δίνουν βαθιά αίσθηση ζωτικότητας, εκτοξεύουν τη δημιουργικότητα σου και σε ωθούν να σκέφτεσαι «έξω από το κουτί».

3) ΦΥΣΗ:

Η επαφή με το φυσικό στοιχείο είναι η υψίστη πηγή γαλήνης, αρμονίας, ισορροπίας. Η φύση είναι το σπίτι σου, είναι το μέρος που μπορείς να αφεθείς, να αδειάσεις από ότι σε βαραίνει, να πετάξεις τα σκουπίδια του παρελθόντος και να παραδοθείς στο ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ, που είναι ασύλληπτο. Η φύση είναι επιστροφή εκεί από οπού ήρθες, επιστροφή στον εαυτό σου. Μέσα σ’ αυτή τη βαθιά οικειότητα μπορείς να χαλαρώσεις και να ξεχάσεις τη φλυαρία του μυαλού σου, που σε καταστρέφει. Μέσα στη μελωδία της φύσης, σου μιλάει ο Θεός. Είναι το μέρος, που η εσωτερική σου φωνή μιλάει ηχηρά και μπορείς επιτέλους να την ακούσεις. Μέσα στη βδομάδα μπορείς να βάλεις σαν στόχο να «αδειάζεις» στο φυσικό στοιχείο, όλη την συσσωρευμένη τοξικότητα, ώστε να γεμίζεις εποικοδομητικά.

4)  ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Ένα καλό βιβλίο είναι ο δρόμος προς την πνευματικότητα. Μέσα από την ανάγνωση του, βιώνεις μια συζήτηση με τον εσώτατο εαυτό σου, ανακαλύπτεις πτυχές σου «ανεξιχνίαστες», οξύνεις τη φαντασία σου, οπλίζεσαι με γνώση, εμπλουτίζεσαι με παραστάσεις καινούργιες, αυτοβελτιώνεσαι, ανασυγκροτείσαι, ταξιδεύεις μέσα σου και στο κόσμο. Ένα βιβλίο μπορεί να είναι καταλυτής στην αλλαγή της ζωής σου, καθώς η ορθή δόμηση του μυαλού σου δημιουργεί τη μοίρα σου. Να θυμάσαι πως ένα μίζερο και άρρωστο μυαλό και κατ’ επέκταση ένας μίζερος και άρρωστος χαρακτήρας είναι δημιουργός μια μίζερης και άρρωστης ζωής. Ένα μυαλό, που πιστεύει στο θαύμα και αντιλαμβάνεται την αντιξοότητα σαν πρόκληση, δημιουργεί μια εκστατική ζωή γεμάτη ευλογιά!

14269532_287466864969245_1040597413_n  Ελένη Φραγγελάκη:

Σύντομο βιογραφικό:

Καθηγήτρια σύγχρονου κ μοντέρνου χορού από το istd, γυμνάστρια από τμήμα φυσικής αγωγής κ αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ- Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο), fitness instructor με εξειδίκευση στο choreography -aerobik-flowbility σεμινάρια στο θέατρο των αλλαγών και εν ενεργεία φοιτήτρια στη συμβουλευτική ψυχικής υγείας στο κέντρο εφαρμοσμένης ψυχοθεραπείας κ συμβουλευτικής

  • Email”fraggel11@outlook.com.gr
  • 6948558396

Σχετικά με τον δημιουργό

Φραγγελακη / Γυμνάστρια

Απόφοιτος ΤΕΦΑ καθηγήτρια χορου