Ψυχολογία

Δεν είναι λάθος να κάνουμε λάθη

Έχω αναθεωρήσει σχεδόν τα πάντα από όσα πίστευα μια δεκαετία πριν. Από τη μία είναι λογικό, γιατί άλλες ανάγκες και επιθυμίες έχεις στα 20 και άλλες στα 30. Από την άλλη πιστεύω ότι αυτοί οι δύο αριθμοί έχουν μεταξύ τους τόσο μεγάλη απόκλιση που δεν έχουν άλλοι με διαφορά 10 ψηφίων. Είναι δύο κομβικά σημεία.. Στα 20 θέλεις να θεωρείσαι ώριμος και ας μην είσαι, στα 30 θεωρείσαι ώριμος ακόμα κι αν δεν θες να είσαι. Αυτό που διαχωρίζει περισσότερο τα δύο σημεία, είναι ότι μέσα σε αυτή τη δεκαετία, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνεις τα περισσότερα λάθη της ζωής σου. Μπορεί όχι τα μεγαλύτερα, αλλά σίγουρα τα περισσότερα..

Τα λάθη είναι τόσο αναπόφευκτα, όσο το να ζούμε, να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε. Δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Μόνο ένα πράγμα μπορούμε να κάνουμε. Να διδασκόμαστε από αυτά. Το να μην μαθαίνουμε από τα λάθη μας είναι το χειρότερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε. Δίνουμε περισσότερο βαρύτητα στο γιατί κάναμε λάθος, παρά στο τι κάναμε λάθος. Μας απασχολεί περισσότερο το ποιος φταίει, παρά το πού φταίει. Τείνουμε να κατηγορούμε τον εαυτό μας, το μυαλό μας, το περιβάλλον μας, τους άλλους, το Θεό, τη μοίρα, την τύχη, με την ελπίδα ότι θα ανακουφίστούμε αν επιρρίψουμε ευθύνες, παρά να χρησιμοποιούμε τις ευθύνες υπέρ μας.

Είναι αλήθεια πως κανείς δεν χαίρεται με τα λάθη του.  Γιατί μας προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα απογοήτευσης, λύπης, θυμού, άλλοτε διαχειρίσιμα, άλλοτε λιγότερο ελέγξιμα. Το αίσθημα της αποτυχίας που μας προκαλούν, είναι ικανό να μας καταρρακώσει τόσο, να μας θολώσει την κρίση και να προβούμε σε ένα ντόμινο λαθών, επειδή θεωρήσαμε πως δεν έπρεπε να κάνουμε εξαρχής λάθος.

Τα περισσότερα λάθη γίνονται για κάποιο λόγο. Ειδικά, τα επαναλαμβανόμενα. Αυτά και αν έχουν λόγο που συμβαίνουν. Η ζωή βρίσκει τον τρόπο και μας φέρνει αντιμέτωπους με τα ίδια λάθη, σαν το δάσκαλο που μας εξετάζει στο μάθημα του παρελθόντος για να δει αν το διδαχθήκαμε. Αν αδιαφορούμε ή αποφεύγουμε να συνετιστούμε με τα παθήματα μας, όπως ο μαθητής που αμελεί να μελετήσει το μάθημα της ιστορίας, κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της εξέτασης, της κρίσης, της τιμωρίας.

Όσο πιο σύντομα συνειδητοποιήσουμε πως “ό,τι έγινε, έγινε”, τόσο πιο ομαλά θα συνέλθουμε. Κάθε μέρα είναι μια λευκή σελίδα. Κάθε μέρα φτιάχνεις μια ζωγραφιά που δεν μπορείς να σβήσεις. Αν δε σου αρέσει αυτό που σχεδίασες σήμερα, μπορείς να το μουτζουρώσεις, να το χαράξεις, να το λερώσεις, να το καλύψεις, αλλά αυτό που έφτιαξες θα είναι πάντα εκεί κάτω. Μπορείς να προσπαθήσεις να το βελτιώσεις αύριο και αν δε τα καταφέρεις, έχεις ένα ολόκληρο μπλοκ ακουαρέλας να προσπαθείς να φτιάξεις αυτό που θέλεις όπως το θέλεις..

mov_keadd-212x300Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Δάφνη Δρεμέτσικα Health Marketing Manager

Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το εκπαιδευτήριο Ελληνογερμανική Αγωγή, ενώ σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε Μεταπτυχιακό στις Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.
Παρακολουθεί συχνά εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια σχετικά με το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ, την Επιχειρηματικότητα, τη Διατροφή και άλλα θέματα της επικαιρότητας. Διατηρεί κατά καιρούς διάφορα ιστολόγια, τόσο για επαγγελματικούς, όσο και για ψυχαγωγικούς λόγους.
Κατά καιρούς, ασχολήθηκε με την διοργάνωση εκδηλώσεων, την ανάπτυξη e-shop και τη διαχείριση εταιρικών ιστοσελίδων. Αυτή την περίοδο, ενασχολείται επαγγελματικά με το Digital Marketing και την εταιρική προώθηση στα Social Media. Συνεργάζεται με το επιστημονικό site www.diatrofi.gr.