Dr Plus - Diatrofi

Ψυχολογία

Δέος και Ευτυχία: Υπάρχει σχέση;

Μια σειρά από έρευνες από τα πανεπιστήμια του Berkeley και του Stanford στην Αμερική έρχεται να συμπληρώσει καινούριο υλικό στα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το πώς να ενισχύουμε την καλή μας διάθεση. Οι έρευνες εστιάζονται στο θέμα του δέους, δηλαδή στο συναίσθημα που βιώνουμε μπροστά σε κάτι που μας εντυπωσιάζει με το εύρος, το μέγεθος, τη σημασία,  την πολυπλοκότητά του.

Με τους έντονους ρυθμούς που ζούμε την καθημερινότητά μας συχνά νιώθουμε ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο να κάνουμε όλα εκείνα τα πράγματα που χρειαζόμαστε. Δε θα ήταν, λοιπόν, εξαιρετικό να μπούμε σε μία κατάσταση όπου ο χρόνος μοιάζει να απλώνει;

Οι έρευνες φαίνεται να υποστηρίζουν πως αυτό μπορεί να συμβεί όταν βιώνουμε δέος. Και όχι μόνο μπορούμε να έχουμε την αίσθηση του περισσότερου χρόνου, αλλά και μία αίσθηση γενναιοδωρίας με τον προσωπικό μας χρόνο και γενικότερης ευεξίας! 

Σε αρχικές έρευνες ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν βίντεο με ανθρώπους που βίωναν εξαιρετικής ομορφιάς εικόνες φύσης, όπως καταρράκτες και φάλαινες. Σε άλλα άτομα έδειξαν βίντεο με χαρούμενες εικόνες, όπως ανθρώπους να χαίρονται που παρακολουθούσαν παρελάσεις και γύρω τους έπεφταν κομφετί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που είδαν τα βίντεο δέους ανέφεραν μία έντονη αίσθηση διευρυμένου χρόνου. Μάλιστα, σε επόμενη έρευνα, φάνηκε οτι άτομα που ένιωσαν δέος με κάτι που σκέφτηκαν ή είδαν είχαν και περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν λιγότερη ανυπομονησία και να δωρίσουν λίγο από το χρόνο τους σε εθελοντισμό. Ωστόσο, το δέος δεν έκανε τους συμμετέχοντες να αυξήσουν την τάση τους για δωρεά χρημάτων, πράγμα που σημαίνει οτι το δέος δεν κάνει τους ανθρώπους πιο γενναιόδωρους γενικά, αλλά πιο συγκεκριμένα στο θέμα του χρόνου.

Άλλες σχετικές έρευνες έδειξαν, επίσης, ότι οι εμπειρίες δέους έχουν την τάση να κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση με τη ζωή τους. Επιπλέον, όταν δόθηκε η επιλογή μεταξύ υλικών αγαθών και θετικών εμπειριών, πχ. μεταξύ ενός ρολογιού και ενός εισιτηρίου για παράσταση στο Broadway, τα άτομα που είχαν ήδη βιώσει δέος έτειναν να διαλέγουν πιο συχνά τις θετικές εμπειρίες. Το αποτέλεσμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι θετικές εμπειρίες αυξάνουν την αίσθηση της ευτυχίας πολύ περισσότερο από ό,τι η απόκτηση υλικών αγαθών.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι αξίζει να κυνηγάμε εμπειρίες για συναισθήματα δέους στη ζωή μας μέσα από την επαφή μας με τη φύση, την τέχνη και τη μουσική: να αναζητούμε ευκαιρίες όπου θα βιώνουμε καινούρια πράγματα!

Η Δρ Μαργαρίτα-Αγγελική Σχινά είναι Κλινική Ψυχολόγος που εργάζεται σε ιδιωτικό γραφείο ως ψυχοθεραπεύτρια στην Ελλάδα από το 2002. Ξεκινώντας από το 2010, διατελεί Επιστημονική Υπεύθυνη για το ΚΕΑΔΔ – Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, στα πλαίσια του οποίου εκπαιδεύει και εποπτεύει επαγγελματίες υγείας που εξειδικεύονται στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία.

Περισσότερα για τον αρθρογράφο δείτε ΕΔΩ 

 

Πηγές:

Rudd, M., Vohs, K. D., & Aaker, J. (2012). Awe expands people’s perception of time, alters decision making, and enhances well-being. Psychological Science, 23, 1130–1136. doi: 10.1177/0956797612438731

Shiota, M. N., Keltner, D., & John, O. P. (2006). Positive emotion dispositions differentially associated with Big Five personality and attachment style. The Journal of Positive Psychology, 1, 61–71. doi: 10.1080/17439760500510833

Shiota, M. N., Keltner, D., & Mossman, A. (2007). The nature of awe: Elicitors, appraisals, and effects on self-concept. Cognition and Emotion, 21, 944–963.

Σχετικά με τον δημιουργό

Μαργαρίτα - Αγγελική Σχινά Κλινική Ψυχολόγος