Dr Plus - Diatrofi

Ψυχολογία

Η διαχείριση συναλλαγής ακινήτου και η σχέση της με το στρες

diaxeirisi-akinitou-kai-stres

Πάντα μου άρεσε η μεταφορά της πραγματικότητας μέσα από κείμενο…Πλούσια η ζωή για χρήσιμες εμπειρίες προς sharing… Δόξα τω Θεό!

Τούτη τη φορά, η ευκαιρία έφτασε μέσα από επαγγελματική συνάντηση με την αγαπημένη μου Αγγελική, σε συνέχεια ερώτησης κλειδί που έκανε και πιάσαμε το θέμα.

Εύχομαι ο διάλογος που ακολουθεί να μετουσιωθεί και προς δικό σας όφελος.

Αγγελική: Νίκο, παρατηρώ συχνά αυξημένα επίπεδα άγχους σε ανθρώπους που ετοιμάζονται για αγοραπωλησία ακινήτου. Τι γίνεται;;; 

Νίκος: Ω! Ωραία ερώτηση Αγγελική. Πως σου φαίνεται να την δούμε λίγο Σωκρατικά….

Αγγελική: Οκ!

Νίκος: Πώς θα αισθανόταν πιστεύεις ένας υδραυλικός, αν ένα πρωί ξημέρωνε ο Θεός την μέρα και βρισκόταν ξαφνικά στο cockpit ελικόπτερου διάσωσης, με αποστολή να διασώσει ναυαγούς εν μέσο τρικυμίας και γνώριζε ότι η επιβίωση του/τους εξαρτάται αποκλειστικά από την δεξιότητα του ως πιλότος;;; 

Πως θα αισθανόταν πιστεύεις ένας δικαστής Αρείου Πάγου, αν αντίστοιχα βρισκόταν ξαφνικά Μάστερ Σεφ κουζίνας με δώδεκα άτομα άγνωστο πλήρωμα, χωρίς πρόγραμμα δράσεων και με την παρέα δύο χιλιάδων πεινασμένων πελατών, που θέλουν να ξεκινήσουν την μέρα τους με το θρεπτικό γεύμα του ξενοδοχείου;;;

Αγγελική: ΑΓΧΟΣ!!! Καλά, τι συζητάμε;; Ούτε συζήτηση….Που το πας;

Νίκος: Λίγο υπομονή και φτάσαμε… Καλή μου Αγγελική, όπως φαντάζομαι συμβαίνει  και με τους ανθρώπους που ασχολείσαι εσύ, έτσι και στις συναλλαγές ακινήτων υπάρχουν τρεις ομάδες ανθρώπων.  

Είμαι έμπειρος, το κάνω συχνά

Η πρώτη ομάδα ονομάζεται “Είμαι έμπειρος, το κάνω συχνά”. Συνήθως οι άνθρωποι της ομάδας αυτής είναι οργανωμένοι επενδυτές ακινήτων και αποτελούν περίπου το 2% του πληθυσμού.

Είμαι άπειρος

Η δεύτερη ονομάζεται “Είμαι άπειρος, δεν έχω προηγούμενη εμπειρία και επίσης θέλω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να ολοκληρώσω με απόλυτη επιτυχία! Αυτή η συναλλαγή είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σημαντική για εμένα!”.

Τι με νοιάζουν εμένα;

Η τρίτη ομάδα ονομάζεται “Ακίνητα;;; Τι με νοιάζουν εμένα τα ακίνητα;;;”

Πού εντοπίζεται το άγχος θαρρείς;

Αγγελική: Ξεκάθαρα στη δεύτερη ομάδα… Χμμμ, ίσως και στη πρώτη, αν και φαντάζομαι πολύ λιγότερο, λόγο εμπειρίας. Πάντως στη τρίτη σίγουρα όχι… ανησυχούν πάντα, μονάχα όσοι νοιάζονται!

Νίκος: Συμφωνούμε. Που οφείλεται πιστεύεις το άγχος τους;

Αγγελική: Μα είναι ολοφάνερο! Στον εκρηκτικό συνδυασμό άγνοιας και υπερβολικής πολυπλοκότητας που έχει μια συναλλαγή ακινήτου και ταυτόχρονα στην προσδοκία για ιδανικό αποτέλεσμα.

Νίκος: Στην πρώτη (ομάδα) τι συμβαίνει λες;

Αγγελική: Χμμμ…Δεν πάει κάπου το μυαλό μου. Τι συμβαίνει;

Νίκος: Εσύ πως αισθάνεσαι κάθε φορά που έχεις ένα νέο ασθενή και θέλεις να τον βοηθήσεις τα μάλα;

Αγγελική: Καλά τα λες…Το ότι έχω συνηθίσει αυτό το συναίσθημα και το διαχειρίζομαι άριστα, δεν σημαίνει ότι απουσιάζει κιόλας! Έχω και εγώ το άγχος μου…Να τον φροντίσω το καλύτερο που μπορώ!

Νίκος: Άρα ο έμπειρος επενδυτής γιατί αγχώνεται;

Αγγελική: Θέλει να πετύχει! Και μάλιστα θέλει να πετύχει τα μέγιστα, με το λιγότερο δυνατό κόστος!

Νίκος: *fist bump με Αγγελική*

Το άγχος έχει πελάτες παντού

Αγγελική: Ενδιαφέρον…Κοίτα να δεις…Παντού έχει “πελάτες” το άγχος τελικά.Καλά, και εσύ πως βοηθάς; 

Νίκος: Εγώ είμαι οικονόμος ακίνητης περιουσίας. 

Αγγελική: Οικονόμος;;; Τι σημαίνει οικονόμος;;;

Νίκος: Οικονόμος σημαίνει “Ο νόμος” του “Οίκου”. Είμαι αυτός που φροντίζω να εφαρμόζω κατά γράμμα τις επιθυμίες των ανθρώπων που υπηρετώ, ώστε να πηγαίνουμε ακριβώς εκεί που θέλουμε με γαλήνη και ασφάλεια (σ.σ. εννοεί σε σχέση με συναλλαγή ακινήτου).

Αγγελική: Τι εννοείς;

Νίκος: Εννοώ πως σε σχέση με αυτό που μου εμπιστεύονται να βοηθήσω, θα γίνει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που θέλουμε, ΟΠΩΣ το θέλουμε, ήρεμα, οργανωμένα και αποτελεσματικά.

Αγγελική: Ναι ε; Και πως γίνεται αυτό;

Νίκος: Με εμπιστοσύνη στην δύναμη μου/τους.

Αγγελική: Που σημαίνει;

Νίκος: Να, κοίτα, όπως και στην δική σου, έτσι και στην δική μου υπηρεσία, το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη. Η αρχή της συνεργασίας γίνεται με coaching… Αρκετό coaching… Όσες συνεδρίες χρειαστούν. 

Μέχρι που να καταλάβω λεπτομερώς τι ζητάνε… Να σιγουρευτώ ότι αυτό που θέλουμε είναι εφικτό και βέβαια μέσα στην διαδικασία να σιγουρευτώ ότι τους εμπιστεύομαι και ότι θέλω να εργαστώ για αυτούς.

Αγγελική: Μετά;

Νίκος: Λοιπόν, αν/όταν φτάσουμε στο τέλος του coaching, τότε είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, αυτό που ζητούν είναι εφικτό, σίγουρα τους εμπιστεύομαι και με εμπιστεύονται πίσω και μάλιστα με χειροπιαστές αποδείξεις. Στη συνέχεια συντάσσουμε σε ένα αναμνηστικό έγγραφο για την συμφωνία μας και προχωράμε.

Προσωπικά το λέω “Παντρευόμαστε” και “Χωρίζουμε” στο τέλος της συναλλαγής μέχρι που να ξανα-Παντρευτούμε παρακάτω στο δρόμο της ζωής,  ίσως. 

Αγγελική: Λοιπόν;

Αξιολόγηση και αναζήτηση

Νίκος: Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πιο απλά… Το επόμενο στάδιο λέγεται “Αξιολόγηση και Αναζήτηση”.

Πρώτα αξιολογούμε αυτό αναζητούμε και στη συνέχεια λαμβάνω την νομική εξουσιοδότηση που χρειάζομαι ώστε να βγω στην αγορά να τους το βρω. Πρακτικά, αν θέλουμε να αγοράσουμε, βρίσκω το κατάλληλο ακίνητο, αν θέλουμε να πουλήσουμε βρίσκω τον κατάλληλο αγοραστή.

Θα μπορούσα να πω ότι είμαι λίγο όπως το λαγωνικό στον κυνηγό του, “ξετρυπώνω” τις ευκαιρίες μας.

Αγγελική: Και μόλις το βρεις;

Νίκος: Φτάσαμε στην διαπραγμάτευση!

Αγγελική: Δηλαδή;

Νίκος: Κοίτα, οι έμπειροι επενδυτές καμιά φορά το κάνουν μόνοι τους, οι υπόλοιποι το αναθέτουν σε εμένα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η διαπραγμάτευση είναι εξαιρετικά σύνθετη αλληλεπίδραση! Φέρει μεγάλο ψυχολογικό βάρος…Απαιτεί μεγάλη εμπειρία, περίτεχνη προετοιμασία και δεξιότητα στην πράξη. Το αποτέλεσμα της βέβαια μπορεί να είναι και 30% βελτίωση τιμής… Προς τα πάνω ή προς τα κάτω! Καταλαβαίνεις το νούμερο;;;

Αγγελική: Τι εννοείς;; Ακίνητο των 120.000€ να πουληθεί/αγοραστεί 150.000€ και ανάποδα;;;

Νίκος: Ακριβώς! Σου λέω είναι φανταστικό αυτό το αποτέλεσμα… Φαντάσου έναν άνθρωπο που φροντίζεις εσύ και ξεκίνησε μαζί σου 30% μακριά από το ιδανικό σημείο ισορροπίας του…

Πώς αισθάνεσαι όταν τον βλέπεις να έχει αλλάξει τρόπο ζωής και πλέον να είναι στο κανονικό του βάρος;;;

Αγγελική: Μαγεία!

Νίκος: Έτσι…! 

Αγγελική: Μάλιστα… Ενδιαφέρον το αντικείμενο σου Νίκο, δηλαδή αν σου ζήταγα να μου περιγράψεις με απλά λόγια το πως μειώνεις το άγχος και οδηγείς την επιτυχία τι θα μου έλεγες;

Αν λείπει η εμπιστοσύνη

Νίκος: Θα έλεγα ότι μετά την εμπιστοσύνη, πού έτσι και απουσιάζει τελειώσαμε πριν να ξεκινήσουμε… Το μυστικό είναι ότι “δημιουργώ” τον απαραίτητο “χώρο” σκέψης και άνεσης στον άνθρωπο που υπηρετώ ενώ ταυτόχρονα απαντώ με ειλικρίνεια τις απορίες και ανασφάλειες που φυσιολογικά εμφανίζονται…Είμαι εκεί όταν με χρειάζονται…

Πρακτικά,  ο άνθρωπος που υπηρετώ απομακρύνεται από την “φωτιά”… Και γίνομαι εγώ το “ξυθάλι”. Αυτός αποφασίζει με ψυχραιμία και γαλήνη, χωρίς να πιέζεται από οποιονδήποτε, πολλώ δε μάλλον από κάποιον που αδιαφορεί για την ψυχική και οικονομική του κατάσταση.

Άλλο να μιλάει μαζί μου, άλλο να μιλάει κατευθείαν με αυτόν που προσπαθεί να κερδίσει τα μέγιστα από αυτόν! Υπάρχει σημαντική διαφορά…

Αγγελική: Ε βέβαια…Πολύ ωραία, να φανταστώ ότι και κάπως έτσι τελειώνετε;

Νίκος: Όχι εκκρεμεί η γιορτή.

Αγγελική: Γιορτή; Τι είναι ‘τούτο πάλι;

Νίκος: Το πιο ωραίο κομμάτι της συνεργασίας! Αφού πετύχουμε αυτό που θέλαμε, ολοκληρώνουμε με μια μικρή γιορτή. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από καφές σε ζαχαροπλαστείο μέχρι οτιδήποτε μας αρέσει. Έτσι γιορτάζουμε την προσπάθεια μας!

Αγγελική: Ωραίο! Το τερπνόν μετά του ωφελίμου λοιπόν!!! Μπράβο σας!!!

Νίκος Γκρίζης,

Website: www.nikosgrey.com

Σχετικά με τον δημιουργό

Νίκος Γκρίζης / Οικονόμος Ακίνητης Περιουσίας