Dr Plus - Diatrofi

Lifestyle Ψυχολογία

Κλειστοφοβία: Τι είναι και πώς θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε

kleistofovia

Ο έντονος, αδικαιολόγητος και παράλογος φόβος για τους στενούς και κλειστούς χώρους ονομάζεται Κλειστοφοβία.

Είναι μία ψυχική ασθένεια η οποία ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές και χαρακτηρίζεται από μία επίμονη και έντονη αίσθηση φόβου ότι το άτομο όταν βρίσκεται σε έναν περιορισμένο χώρο θα έχει έλλειψη οξυγόνου, δεν θα μπορεί να φύγει και συνεπώς θα πάθει κάτι κακό, όπως ασφυξία.

Αίτια κλειστοφοβίας

Τα αίτια της κλειστοφοβίας είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Όταν σε ένα άτομο, σε οποιαδήποτε ηλικία, με προδιάθεση στο άγχος, συμβεί ένα τραυματικό γεγονός εγκλεισμού σε κάποιο μικρό χώρο, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει συμπτώματα κλειστοφοβίας.

Σωματικά συμπτώματα κλειστοφοβίας

 • Ταχυκαρδία
 • Εφίδρωση
 • Δύσπνοια
 • Αίσθημα πνιγμού
 • Αίσθηση λιποθυμίας
 • Ζαλάδα
 • Πονοκέφαλος
 • Σωματικός πόνος
 • Ρίγη, εξάψεις
 • Μουδιάσματα
 • Φόβος θανάτου

Κλινική εικόνα

Τα κλειστοφοβικά άτομα συνήθως αποφεύγουν μέρη χωρίς παράθυρα ή που η έξοδος είναι δύσκολη.

Τέτοια μέρη είναι το μετρό, τούνελ, αεροπλάνα, πολυκαταστήματα, αίθουσες κινηματογράφου, κλπ. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που υπομένουν τα κλειστά μέρη με έντονο άγχος και φόβο.

Το αξιοσημείωτο είναι πως ενώ νοητικά καταλαβαίνουν πως το οξυγόνο επαρκεί για να συνεχίσουν να αναπνέουν κανονικά, όπως συμβαίνει και με τους άλλους ανθρώπους που βλέπουν τριγύρω, το σώμα τους μπαίνει σε μια διαδικασία κινδύνου, η οποία τους προειδοποιεί για επικείμενη απειλή και εκεί φτάνουν στην παράλογη σκέψη της πνιγμονής.

Τα άτομα αυτά, όταν επιχειρούν να μπουν σε περιορισμένα μέρη, συνήθως έχουν και κάποια συμπεριφορά ασφαλείας ώστε να γλιτώσουν τα δυσφορικά σωματικά συμπτώματα.

Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να είναι:

 • κάποιο ηρεμιστικό ή αγχολυτικό φάρμακο
 • ένα οικείο πρόσωπο για συντροφιά
 • ένα μπουκαλάκι νερό
 • επιλέγουν να καθίσουν πάντα κοντά στην έξοδο

Θεραπεία

Οι κλειστοφοβικοί άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους πως αυτό που τους συμβαίνει είναι κάτι πολύ κακό, το οποίο αργά ή γρήγορα θα τους σκοτώσει. Όταν συνειδητοποιήσουν πως αυτό που τους συμβαίνει είναι κάτι πολύ καλό τότε ξεκινάει η θεραπεία τους.

Η κλειστοφοβία, όπως και η κρίση πανικού και γενικά τα συμπτώματα μιας αγχώδους διαταραχής, είναι ένα καμπανάκι. Το καμπανάκι αυτό ήρθε για καλό, είναι φίλος μας.

Το σώμα μας επιλέγει να το «πατήσει» για να μας υποδείξει πως ήρθε η ώρα να διώξουμε το υπερβολικό άγχος που μας κυριεύει, να μάθουμε να ξεκουραζόμαστε, να μάθουμε να χαλαρώνουμε μέσα στους γρήγορους ρυθμούς και να μάθουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Για να γίνει αυτό, ο άνθρωπος χρειάζεται να πάρει την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη από έναν ειδικό και σε συνεργασία με το οικογενειακό του περιβάλλον να γίνει ο θεραπευτής του εαυτού του μαθαίνοντας να διαχειρίζεται αυτά τα δυσφορικά συναισθήματα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευαγγελία Καφούνη Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Η Ευαγγελία Καφούνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο από το 2017 στο Χαλάνδρι.

Η πτυχιακή της εργασία είχε ως θέμα τις μορφές ρατσισμού Ελλήνων απέναντι σε μετανάστες σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση ως βοηθός ψυχολόγου το 2010 στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε) στο Αιγάλεω και το 2011 στον Ξενώνα «SOS ELIZA», σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS.

Μετεκπαιδεύτηκε στη Γνωσιακή και Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, ολοκληρώνοντας με επιτυχία εργασίες ανάλυσης περιστατικού, καθώς και εργασίες με θέμα την Κοινωνική φοβία και την Οριακή διαταραχή προσωπικότητας.

Για τρία χρόνια (2015 – 2018) συνεργάστηκε ως ψυχολόγος στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και συγκεκριμένα στη Μονάδα έγκαιρης παρέμβασης για έφηβους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους (ΠΛΕΥΣΗ).

Το 2018 πήρε το δίπλωμά της στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία, παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity», στο Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ – NCFED).

Έχει λάβει μέρος σε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως:

«Πρακτικές εφαρμογές στη διαχείριση του πένθους», στο Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις πρόληψης στη σχολική και τοπική κοινότητα» της Μονάδας Κεθεά – Δίκτυο υπηρεσιών πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης.
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ψυχιατρικού Τμήματος Σισμανογλείου
4ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής, Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.ά.
Στοιχεία επικοινωνίας:

Γραφείο: Ανδρέα Παπανδρέου 99, Χαλάνδρι

Τηλέφωνο: 2110129422 / 6976919970

Ιστοσελίδα: http://www.psychognosis.gr/