Παιδί Ψυχολογία

ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ

Η αυτοεκτίμηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που καλούμαστε ως γονείς να μάθουμε στα παιδιά μας. Είναι το πιο δυνατό όπλο του ψυχισμού μας να χειρίζεται καταστάσεις τόσο στη παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή. Αποτελεί τη βάση για μια υγιή συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη. Είναι το διαβατήριο για την επιτυχία στην ενήλικη ζωή αλλά και η πανοπλία απέναντι στις προκλήσεις του κόσμου. Τα παιδιά που γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους φαίνεται να έχουν έναν ευκολότερο χειρισμό των συγκρούσεων και αντιστέκονται καλύτερα στις πιέσεις.

Αυτοεκτίμηση είναι λοιπόν ο τρόπος που κάθε παιδί αντιλαμβάνεται, αξιολογεί και εκτιμά τον εαυτό του. Ο βαθμός που αισθάνεται αποδεκτό από τους γύρω του και κυρίως από εκείνους που παίζουν το πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή τους ( μαμά, μπαμπάς, αδέρφια, παππούδες ). 

Η πλειοψηφία των γονέων πιστεύουν ότι το να λένε στο παιδί τους ενθαρρυντικά λόγια ή λόγια αγάπης φτάνει για να κάνουν τα παιδιά τους να αγαπήσουν και να πιστέψουν στον εαυτό τους. Δυστυχώς, όμως η αυτοεκτίμηση δεν πλάθεται τόσο απλά.

Η αυτοεκτίμηση, φαίνεται να ανθίζει μέσα σε οικογένειες που αναγνωρίζουν και αποδέχονται τις ατομικές διαφορές των μελών τους, που εκφράζουν και μιλούν για τα συναισθήματά τους, που δεν τιμωρούν τα λάθη αλλά τα χρησιμοποιούν ως μαθήματα και παραδείγματα, που επικοινωνούν ανοικτά, που θέτουν υγιή και ασφαλή όρια στις σχέσεις τους και που βάζουν κανόνες με τη χρήση της απαραίτητης ελαστικότητάς τους.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε συγκεκριμένες τακτικές που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού:

  • Oι βάσεις για την εμπιστοσύνη του παιδιού στον εαυτό του μπαίνουν από την βρεφική ηλικία. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής του παίρνει τα πρώτα μηνύματα για την αποδοχή του εαυτού του. Όσο πιο ξεκάθαρα και υγιή όρια έχετε για τον εαυτό σας τόσο πιο επιτυχή θα είναι και τα μηνύματα που περνάτε στο παιδί σας.
  • Προσπαθήστε να ενισχύεται την ανεξαρτησία του παιδιού σας στο βαθμό που αρμόζει στην εκάστοτε ηλικία του και αναπτυξιακό του στάδιο.
  • Μην γίνεστε υπερπροστατευτικοί. Μέσω της υπερπροστασίας διδάσκετε, άθελα σας, το παιδί σας, να αισθάνεται αδύναμο και τρωτό. Του μεταφέρεται το μήνυμα πως ο κόσμος είναι κακός και επικίνδυνος και ότι το ίδιο χρειάζεται προστασία και βοήθεια.
  • Αποφύγετε την κριτική και τις συγκρίσεις. Όταν το παιδί σας κάνει κάποιο λάθος ή ακόμη και ζημιά, μην το κρίνεται απευθείας. Καθίστε μαζί του και εξηγήστε του τι έκανε λάθος και αφήστε το παιδί να αναλογιστεί τις συνέπειες. Αν για παράδειγμα, το παιδί έβαψε με τους μαρκαδόρους του το τοίχο, αντί να το μαλώσετε ή να το τιμωρήσετε, εξηγείστε του γιατί δεν πρέπει να βάφουμε τους τοίχους και ζητήστε του να το καθαρίσετε μαζί. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγεται τις συγκρίσεις είτε με άλλα παιδιά, είτε με τα αδέρφια του, είτε με εσάς στην παιδική σας ηλικία! Το κάθε άτομο είναι ξεχωριστό, οι ανάγκες και οι δυνατότητες διαφορετικές και οι όποιες συγκρίσεις είναι ανούσιες
  • Μη το επιβραβεύεται για οτιδήποτε και ιδιαίτερα όταν και εσείς οι ίδιοι δεν πιστεύεται ότι τα κατάφερε σε κάτι. Αν το κάνετε αυτό τότε του δημιουργείται δυσπιστία.
  • Μην λυπάστε τα παιδιά σας. Αν θέλετε να πιστέψουν στον εαυτό τους, πρέπει πρώτα εσείς να πιστέψετε σε αυτά.
  • Αναγνωρίστε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του παιδιού σας, ώστε να το προτρέπετε να βάζει στόχους προσιτούς. Αν για παράδειγμα το παιδί σας έχει κλίση στις τέχνες θα ενθαρρύνεται αυτό το κομμάτι να αναπτύξει περισσότερο καθώς έχει δυνατότητες.
  • Να το ενθαρρύνετε να εκφράζει τα συναισθήματα και τις απόψεις του και να το ακούτε με προσοχή. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να εξωτερικεύει και να ονομάζει τα συναισθήματά του. Καταπιεσμένα συναισθήματα οδηγούν συχνά σε διαταραχές.
  • Οριοθετήστε τα παιδιά σας. Τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τον εαυτό τους μόνο αν μάθουν να σέβονται και τους άλλους.

Γονείς που δεν εκτιμούν πραγματικά τον εαυτό τους τείνουν να έχουν παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ευτυχώς όμως σήμερα έχουμε όλα τα μέσα ώστε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση μας ανεξαρτήτου ηλικίας. Αν λοιπόν φοβάστε ότι το παιδί σας υποφέρει από χαμηλή αυτοεκτίμηση, ίσως ο καλύτερος δρόμος για να το βοηθήσετε να είναι μέσα από τη δική σας ενδυνάμωση. Ακούστε και φροντίστε τον εαυτό  σας και να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας θα κάνουν το ίδιο!

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Χρυσάνθη Κυριακοπούλου Κοινωνικός Λειτουργός