Dr Plus - Diatrofi

Ψυχολογία

ΜΕΤΡΑ  Η  ΚΑΘΕ  ΣΤΙΓΜΗ ?

Πόσοι από εμάς έχουμε σκεφτεί σε κάθε δυσκολία της ζωής μας και όχι μόνο το αν και πόσο μετράει η κάθε στιγμή?

Πολλοί από εμάς βάζουμε τη ζωή μας στον <<αυτόματο πιλότο>>, κάνοντας συνέχεια και συνέχεια τα ίδια πράγματα κάθε μέρα. Αυτό εν μέρει επιβάλλεται από τη καθημερινότητα μας ( δουλειά-σχολείο-υποχρεώσεις κ.α) αλλά μήπως έτσι περνάει η ζωή από μπροστά μας και ξεχνάμε να τη ζήσουμε όσο πιο έντονα μπορούμε?

Συνήθως αναρωτιόμαστε για τέτοιου είδους θεωρίες όταν φτάσουμε στα γηρατειά και κοιτάξουμε πίσω τη ζωή μας και μετανιώσουμε για πράγματα που ήδη έχουμε κάνει και δεν αλλάζουν. Όταν τα παιδιά μας πλέον πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε χάσει την παιδική τους ηλικία. Όταν μένουμε σε μια άχαρη σχέση πολλά χρόνια και αποφασίζουμε να την τελειώσουμε αρκετά αργά. Όταν δεν φάγαμε εκείνο το γλυκό που τόσο θέλαμε, όταν δεν είπαμε << σ αγαπώ >> σε ένα άτομο τόσο σημαντικό για εμάς και πλέον δεν μπορούμε κ.α.

Αν θέλεις πραγματικά όμως να ζήσεις την ζωή σου, να βιώσεις εμπειρίες, να την απολαύσεις στο μέγιστο, αντί να είσαι περαστικός και να ζεις μια ζωή μόνο για να υπάρχεις, τότε πρέπει να κινητοποιηθείς!

Πρώτα από όλα, δείξε την αγάπη σου και μάθε να αγαπάς. Πες σ αγαπώ στα άτομα της οικογένειας σου, σε φίλους, στο σύντροφό σου, στα παιδιά σου, στο κατοικίδιο σου. Αν το αφήνεις από μέρα σε μέρα ίσως μια μέρα να μην έχεις την ευκαιρία να τους το πεις. Λίγο μακάβριο αυτό αλλά σίγουρα η ζωή μας δεν είναι δεδομένη. Δεν είναι σίγουρο πως αύριο εμείς ή αυτοί θα είναι μαζί μας και θα μπορούμε να τους εκφράσουμε την αγάπη μας ανα πάσα στιγμή. Ό,τι μπορείς να κάνει σήμερα, μην το αφήνεις για αύριο.

Απόλαυσε το φαγητό σου!! Μην τρως απλά για να τρως και μη στέρησε συνέχεια. Νιώσε την υφή και τις εκρήξεις των γεύσεων. Απόλαυσε την κάθε μπουκιά. Επίσης, αν μειώσεις την ποσότητα των γλυκών που τρως τότε τα μικρά γλυκάκια που θα τρως θα έχουν ακόμη πιο ωραία γεύση ( π.χ. μαύρη σοκολάτα, μούρα, μέλι κ.α. )

Πάρε ρίσκα και ακολούθησε τα όνειρα σου. Η ζωή είναι πολύ λίγη από όσο πιστεύεις. Τα χρόνια και οι στιγμές περνάνε αρκετά γρήγορα και ειδικά όταν δεν τα ζεις έντονα. Αν λοιπόν θες να κάνεις εκείνο το ταξίδι που πάντα ήθελες, αν θες να φας σε εκείνο το εστιατόριο, αν θες να γνωρίσεις ένα συγκεκριμένο άτομο, μην το αμελείς και μη το μεταθέτεις για άλλη στιγμή αν μπορείς την δεδομένη.

Προσπάθησε να είσαι όσο πιο αισιόδοξος και θετικός μπορείς. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τη ζωή θετικά ώστε να προσελκύουμε και θετικά πράγματα σε εμάς. Βέβαια θα υπάρχουν στιγμές που θα υποφέρουμε και θα συμβούν άσχημα πράγματα σε εμάς. Η ζωή δεν είναι μόνο χαρά. Το να πονάς είναι  αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Θα χάσουμε τη δουλεία μας, τους εραστές μας, το αγαπημένο μας κατοικίδιο, θα αρρωστήσουμε, θα χάσουμε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο. Πρέπει όμως να μπορούμε να θρηνήσουμε και να πονέσουμε πραγματικά. Αυτό είναι ένα κομμάτι της ζωής, ότι αισθάνεσαι πόνο. Όταν  τελειώσει το κομμάτι αυτό, προχώρα και θα βρεις ξανά τη χαρά.

Ζήσε λοιπόν τη κάθε στιγμή διότι πραγματικά μετρά. Αντί να σκέπτεσαι και να αναλώνεσαι για πράγματα που πρέπει να κάνεις ή που έπρεπε να είχες κάνει, για πράγματα που σου συνέβησαν, να ανησυχείς, να μετανιώνεις, σκέψου τι κάνεις τώρα. Τι είναι γύρω σου; Ποιους ανθρώπους έχεις κοντά σου? Τι μυρωδιές, τι ήχους, τι εικόνες και τι συναισθήματα βιώνεις; Μάθε να ζεις στο τώρα και όχι στο παρελθόν. Σχεδίασε το μέλλον σου αλλά μη ζεις μόνο για αυτό!

Φρόντισε λοιπόν η κάθε μέρα να μετράει και η κάθε μέρα να είναι γεμάτη αγάπη, ελπίδα και θετικότητα μαζί με τους δικούς σου ανθρώπους!

Σχετικά με τον δημιουργό

Χρυσάνθη Κυριακοπούλου Κοινωνικός Λειτουργός