Dr Plus - Diatrofi

Ψυχολογία

Ο καφές και το κάπνισμα ευνοούν το άγχος?

Σύμφωνα με έρευνες, το πολύ κάπνισμα στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχής γενικευμένου άγχους και διαταραχής πανικού στην αρχή της ενήλικης ζωής.

Ο σχετικός μηχανισμός μπορεί να συνδέεται λιγότερο με την επίδραση της νικοτίνης στο νευρικό σύστημα και περισσότερο με τη βλάβη που προκαλείται στο αναπνευστικό σύστημα. Το κάπνισμα προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα που, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να επηρεάζουν το άγχος.

Η θεωρία λέει ότι ο εγκέφαλος παρερμηνεύει την δυσκολία του καπνιστή να αναπνεύσει και τη συνεπαγόμενη έλλειψη οξυγόνου ως απειλή ασφυξίας. Η αυτόματη ψυχολογική αντίδραση είναι η πιο γρήγορη και κοφτή αναπνοή και η ταχύτερη άντληση αίματος από την καρδιά.

Σε άτομα επιρρεπή στο άγχος, ο εγκέφαλος παρερμηνεύει αυτές τις αντιδράσεις ως ενδείξεις πανικού.

Στην περίπτωση της καφεΐνης, από την άλλη πλευρά, το άγχος ευνοείται από την διεγερτική δράση της. Η καφεΐνη μπορεί να πυροδοτήσει μία κρίση πανικού σε ένα άτομο επιρρεπές στο άγχος, διεγείροντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο πυροδοτεί την αντίδραση του σώματος σε άγχος ή κίνδυνο. Πολλοί ψυχίατροι συνιστούν στους αγχώδης ασθενείς τους να μηδενίσουν, ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν, την κατανάλωση καφέ, ενεργειακών ποτών, καφεϊνούχων αναψυκτικών και άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων και τροφίμων. Σημειώνεται επίσης ότι καφεΐνη είναι συστατικό πολλών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως κάποιων συμπληρωμάτων απώλειας βάρους και φαρμάκων για το κοινό κρυολόγημα, όπως αναγράφεται στις ετικέτες.

Συνοπτικά o καπνός και η καφεΐνη μπορεί να ευνοήσουν το άγχος. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε το στρες όπως η άσκηση, o οραματισμός, η μυϊκή χαλάρωση, το μασάζ, η βαθιά (διαφραγματική) αναπνοή, η σάρωση σώματος o διαλογισμός και η μουσική.

Βιβλιογραφία :

Ιατρικές Εκδόσεις Harvard

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com