Dr Plus - Diatrofi

Ψυχολογία

Συναισθήματα που επιδρούν στο σώμα μας!

«Ως συναίσθημα ορίζεται οτιδήποτε νιώθει ένα άτομο, όταν αξιολογεί ένα γεγονός με συγκεκριμένο τρόπο και συνήθως οδηγεί σε αλλαγές στον ανθρώπινο οργανισμό ή την συμπεριφορά. Έτσι, όλα τα συναισθήματα είναι ουσιαστικά προτροπές για δράση. Άρα τα συναισθήματα οδηγούν σε πράξεις τις οποίες μπορούμε να αντιληφθούμε (Goleman, 2001).»

Το συναίσθημα επομένως, είναι μια σύνθετη υποκειμενική συνειδητή εμπειρία: ο συνδυασμός νοητικών καταστάσεων, ψυχοσωματικών εκφράσεων και βιολογικών αντιδράσεων του σώματος. Είναι αυτό που ένας άνθρωπος «αισθάνεται», όχι ως απλή αίσθηση αλλά ως κάτι βαθύ, εσωτερικό, που επιδρά στο σώμα (πχ καρδιακός ρυθμός) και την «ψυχή» του και σχεδόν πάντα εκφράζεται (στο πρόσωπο, στη φωνή, στη στάση του σώματος) και είναι παρατηρήσιμο από τους άλλους.

Ο ορισμός του συναισθήματος ωστόσο, είναι πολύ δύσκολος γιατί το συναίσθημα ως έννοια μπορεί να πάρει πολλές διαστάσεις. Σε γενικές γραμμές ωστόσο θα λέγαμε πως ορίζεται ως μια έντονη ψυχοσωματική εμπειρία που αφήνει στο άτομο κάποια θετική ή αρνητική διάθεση. Αυτή η ψυχοσωματική εμπειρία μπορεί να προκληθεί τόσο από εξωτερικούς προς το άτομο παράγοντες όσο και από εσωτερικούς.

Η ευτυχία ενισχύει τις αρτηρίες μας. Όταν ερωτευόμαστε, ενισχύουμε τους νευρώνες μας. Τα συναισθήματα σχετίζονται απόλυτα και συνδέονται με το σώμα μας.

«Μόνο η ευτυχία εγγυάται την υγεία και την μακροβιότητα» – Santiago Ramon y Cajal

Η δύναμη των συναισθημάτων είναι απίστευτη. Τα καλά συναισθήματα όπως και τα άσχημα, επηρεάζουν άμεσα την υγεία και την ευημερία του σώματός μας.

Η ευτυχία ενισχύει τις αρτηρίες μας. Ο καρδιολόγος Dr. Michael Mille, έκανε μια μελέτη εξετάζοντας αυτό το θέμα μέσω της μουσικής. Στην ομάδα που άκουγε χαρούμενη μουσική, οι αρτηρίες διαστέλλονταν ως και 26%, κάτι που μοιάζει με αυτό που συμβαίνει στην αεροβική γυμναστική, ενώ η λυπηρή μουσική μείωσε τη διάμετρο των αρτηριών σε 6%.

Ο έρωτας ενισχύει τους νευρώνες μας. Ιταλοί ερευνητές βρήκαν ότι όταν είμαστε ερωτευμένοι, παράγουμε μεγαλύτερη ποσότητα μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην ανάπτυξη και επιβίωση κάποιων από τους νευρώνες μας. Επομένως το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ερωτευόμαστε κάθε λίγο και λιγάκι!

Η ηρεμία προστατεύει τον εγκέφαλό μας. Μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, έδειξε ότι μια συνηθισμένη πρακτική διαλογισμού προκάλεσε το πύκνωμα κάποιων περιοχών του φλοιού. (φαιά ουσία). Αυτό το πύκνωμα οδηγεί σε μειωμένο πόνο και καρδιαγγειακά ατυχήματα.

Ο θυμός καθυστερεί την θεραπεία. Ερευνητές από το Οχάιο έδειξαν ότι ο θυμός αυξάνει τις κυτοκίνες που είναι υπεύθυνες για την φλεγμονή.

Ο φόβος αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ερευνητές από το Κεμπέκ έδειξαν ότι ένα μεγαλύτερο επίπεδο στρες, αυξάνει την πίεση του αίματος και επίπεδα κορτιζόλης.

Η αγάπη μειώνει τους δείκτες χοληστερόλης. Μια ενδιαφέρουσα έρευνα ζήτησε από μια ομάδα εθελοντών να γράψουν ένα γράμμα στο οποίο θα μιλούσαν για την αγάπη που ένιωθαν για κάποιον αγαπημένο τους και ζήτησε από μια άλλη ομάδα να γράψει ένα γράμμα για ένα οποιοδήποτε θέμα. Μέτρησαν τα επίπεδα της χοληστερόλης πριν και μετά τη συνεδρία και η ομάδα που είχε γράψει ένα γράμμα για την αγάπη, είχε μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης.

Το άγχος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι μαθητές κατά τη διάρκεια περιόδων στρες έχουν μειωμένο επίπεδο Τ λεμφοκυττάρων, των αμυντικών κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των ασθενών κυττάρων και πολεμούν τους ιούς.

Ο πόνος πυροδοτεί αλλεργίες. Παρόλο που η συναισθηματική οδύνη δεν είναι υπεύθυνη για αλλεργίες, βοηθάει στην πυροδότηση αντιδράσεων και αυξάνει την λοιμογόνο δύναμη.

Το κλάμα είναι υγιές. Την δεκαετία του 80’ ο ερευνητής William Frey ανακάλυψε ότι τα δάκρυα απομακρύνουν μεγάλες δόσεις νοραδρεναλίνης (υπεύθυνης για απελευθέρωση κορτιζόλης). Σήμερα ξέρουμε ότι τα δάκρυα είναι γεμάτα με λυσοζύμη, που ευθύνεται για την καταστροφή του 95% των βακτηρίων μέσα σε μόνο 10 λεπτά. Επίσης εξουδετερώνουν τις ορμόνες του στρες. Αλλά δεν είναι όλα τα δάκρυα το ίδιο. Μια έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που κλαίγανε κατά τη διάρκεια μιας λυπηρής ταινίας, φορτώνονταν με ουσίες σχετικές με το στρες, ενώ αυτοί που έκλαιγαν εξαιτίας κρεμμυδιού δεν φορτώνονταν.

Το στρες σε προ‐εμμηνοπαυσιακές γυναίκες προκαλεί την απόκτηση βάρους. Σουηδοί ερευνητές έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης υπάρχει μια αύξηση σε ορμόνες του στρες κάτι το οποίο με τη σειρά του προκαλεί τη συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά και τους γοφούς.

Το χιούμορ, μας «επισκευάζει». Το καλό χιούμορ απελευθερώνει ενδορφίνες, τις αποκαλούμενες ορμόνες της ευτυχίας που είναι υπεύθυνες για τις λειτουργίες στην αποκατάσταση και επισκευή του σώματος.

Ο πόνος αυξάνεται όταν προειδοποιείστε για αυτό. Έχει αποδειχτεί ότι η συνηθισμένη φράση «αυτό πρόκειται να πονέσει» αυξάνει τον πόνο όπως έχει δείξει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Dutch Radboud. Η έρευνα συγκέντρωσε παραπάνω από 100 εθελοντές. Όλοι εκτέθηκαν στην ίδια ουσία, αλλά εκείνοι οι οποίοι προειδοποιήθηκαν ότι θα είχαν μια δυνατή φαγούρα, δεν σταματούσαν να ξύνονται από τη στιγμή που τους χορηγήθηκε η ουσία.

Χαμογελάτε σε κάθε ευκαιρία Όχι γιατί η ζωή είναι εύκολη, ή τέλεια, ή όπως ακριβώς θα θέλατε, αλλά επειδή έχετε επιλέξει να είστε ευτυχισμένοι και ευγνώμωνες για όλα τα καλά πράγματα που έχετε και όλα τα προβλήματα που ξέρετε ότι δεν έχετε. Ποτέ μην αφήσετε μια κακή μέρα να σας κάνει να νιώσετε σαν να έχετε μια κακή ζωή.

Πείτε στην επιτροπή ‘αρνητικότητα’ που συνεδριάζει μέσα στο κεφάλι σας, να καθίσει ήσυχα και να μην μιλάει…

Σχετικά με τον δημιουργό

Χαλά Αυγούστα- Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

ΧΑΛΑ ΑΥΓΟΥΣΤΑ
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Τον Ιούνιο του 2012 αποφοίτησα από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι Σητείας και έλαβα το βραβείο ως η πρώτη μεταξύ αριστούχων. Εκπόνησα και την εξάμηνη πρακτική μου άσκηση στο «Λαϊκό Νοσοκομείο Αθήνας» και στη συνέχεια συνεργάστηκα με τοπικά γυμναστήρια της περιοχής μου. Παρακολουθώ συχνά σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με τη διατροφή. Τα έτη 2014-2015 εργάστηκα σαν υπεύθυνη του τμήματος Διατροφής στα NEW DAY Συντάγματος και έπειτα , το διάστημα 20015-2016, παρακολούθησα επιτυχώς τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις Master Practitioner στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας. Αναμένω το χαρτί πιστοποίησής μου σαν αποκλειστικός συνεργάτης του ΚΕΑΔΔ και από τις αρχές του 2016 διατηρώ το ιδιωτικό μου γραφείο στην Πετρούπολη.