Dr Plus - Diatrofi

Ψυχολογία

Τελικά, «Αλλάζουν οι Άνθρωποι»;

Ναι, υπό όρους. Συνήθως πρέπει να συμβεί ένα ισχυρό σοκ στη ζωή των ανθρώπων που θα τους αλλάξει ριζικά ή να είναι τόσο συνειδητοποιημένοι που θα εντοπίσουν τα ελαττώματα τους και θα προσπαθήσουν μεθοδικά να τα βελτιώσουν. Στην πλειονότητα όμως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, αν και η αλήθεια είναι ότι δεν προσπαθούν καν.

Οι περισσότεροι θεωρούν πως η προσωπικότητα τους είναι ήδη διαμορφωμένη και είναι άσκοπο να προσπαθήσουν να αλλάξουν στοιχεία του χαρακτήρα τους, πλανώμενοι πως θα αλλοιώσουν την ταυτότητα τους. Αρέσκονται να δηλώνουν “έτσι είμαι και σε όποιον αρέσω” ή να συμμερίζονται τη λαϊκή ρήση πως “δεν αλλάζει ο άνθρωπος” και έτσι προσπαθούν να πείσουν τους άλλους, αλλά ακόμα και τους εαυτούς τους πως δεν χρειάζεται να κάνουν καμία απολύτως προσπάθεια.

Και βέβαια φάσκουν και αντιφάσκουν στην πραγματικότητα, γιατί ενώ στην εσωτερική τους εμφάνιση αποδέχονται παθητικά τις ατέλειες τους, όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση, βρίσκουν συνεχώς και εκτενώς ψεγάδια που θεωρούν ότι πρέπει πάση θυσία με κάθε κόστος να εξαφανίσουν. Αλλά και πάλι, επικρατεί η αναβλητικότητα σε μεγάλο βαθμό.

Ο περισσότερος κόσμος θέλει να μειώσει το βάρος του, αλλά η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι άνθρωποι το παίρνουν απόφαση και δρουν δραστικά. Μπορεί κάθε μέρα να σκέφτονται ότι πρέπει να προσέξουν τη διατροφή τους, αλλά την επόμενη μέρα δεν θα κάνουν κάτι γι’ αυτό. Δικαιολογούνται πως δεν είναι έτοιμοι ακόμη, πως δεν θα τα καταφέρουν και εφευρίσκουν διάφορες προφάσεις, ώστε να το αναβάλλουν. Το “από Δευτέρα” έχει γίνει στερεότυπο, σκεπτόμενοι πως πρέπει να περιμένουν τη Δευτέρα για να αρχίσουν αυτό που θέλουν τώρα. Όχι από σήμερα ή από αύριο.. Έτσι δίνουν μια πλασματική πίστωση χρόνου στους ίδιους, έχοντας κατά νου, ότι κάποια στιγμή θα κάνουν κάτι γι’ αυτό που θεωρούν «πρόβλημα». Στην πραγματικότητα η πλειονότητα δεν κάνει ποτέ τίποτα ή εγκαταλείπει την προσπάθεια στις πρώτες δυσκολίες, αυτοεπαληθεύοντας την αρχική φοβία τους, πως δεν θα τα καταφέρουν.

Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν αρκεί να το θέλουν και να πάρουν την απόφαση να κάνουν κάτι για αυτό. Το να πιστεύουμε πως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν είναι η εύκολη λύση. Το να πιστεύουμε όμως πως αλλάζουν πάντα για καλό, είναι πλάνη. Η αρχή της αλλαγής είναι η γνώση και αυτή οδηγεί το άτομο στην εν δυνάμει εξέλιξη του. Το αν θα εξελιχτεί έγκειται κατά κύριο λόγο στο βαθμό αντίστασης του στην αλλαγή. Συνήθως αντιστεκόμαστε στο να αλλάξουμε πράγματα, ακόμα και αν δεν μας αρέσουν και μένουμε στάσιμοι, γιατί φοβόμαστε το διαφορετικό, φοβόμαστε το άγνωστο, φοβόμαστε ότι δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα καλύτερο σημείο. Και κάπως έτσι μπορεί τελικά να βρεθούμε σε ένα σημείο χειρότερο ακόμα και από εκείνο που βρισκόμασταν.

Η επίγνωση των στοιχείων που θέλεις να αλλάξεις είναι το πιο βασικό συστατικό στη συνταγή για να φτιάξεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Μετά, μένει μόνο να βρεις λίγο χρόνο να την εκτελέσεις…

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Δάφνη Δρεμέτσικα Health Marketing Manager

Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το εκπαιδευτήριο Ελληνογερμανική Αγωγή, ενώ σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε Μεταπτυχιακό στις Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.
Παρακολουθεί συχνά εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια σχετικά με το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ, την Επιχειρηματικότητα, τη Διατροφή και άλλα θέματα της επικαιρότητας. Διατηρεί κατά καιρούς διάφορα ιστολόγια, τόσο για επαγγελματικούς, όσο και για ψυχαγωγικούς λόγους.
Κατά καιρούς, ασχολήθηκε με την διοργάνωση εκδηλώσεων, την ανάπτυξη e-shop και τη διαχείριση εταιρικών ιστοσελίδων. Αυτή την περίοδο, ενασχολείται επαγγελματικά με το Digital Marketing και την εταιρική προώθηση στα Social Media. Συνεργάζεται με το επιστημονικό site www.diatrofi.gr.