Dr Plus - Diatrofi

Ψυχολογία

Τοξικοί Άνθρωποι

Διακοπές χωρίς τοξικές παρέες

Καλοκαίρι… Έννοια που έχουμε συνδέσει με διασκέδαση, χαλάρωση. Όλοι ανυπομονούμε για τις διακοπές μας, ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις το οποίο θα μας ανανεώσει και θα φορτίσει τις μπαταρίες μας. Και όλο αυτό γίνεται ακόμα πιο όμορφο όταν το μοιραζόμαστε με σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας.

Είμαστε κοινωνικά όντα και μία από τις βασικές μας ψυχολογικές ανάγκες είναι η ικανοποίηση που εισπράττουμε από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Οι φίλοι, η οικογένειά μας, ο/η σύντροφός μας μπορούν να μας παρέχουν πρακτική και συναισθηματική στήριξη, ενώ οι έρευνες έχουν δείξει πως οι ικανοποιητικές σχέσεις προάγουν την ευτυχία. Ανυπομονούμε λοιπόν αυτές τις διακοπές να τις περάσουμε με αγαπημένα άτομα του περιβάλλοντός μας που θα δώσουν περισσότερο νόημα στις καλοκαιρινές μας δραστηριότητες.

Ποια άτομα ωστόσο μπορούμε να αποφύγουμε για να μας πάει αυτό το καλοκαίρι στην κατεύθυνση που θέλουμε;

Βασική προϋπόθεση για αρμονικές και ήρεμες διακοπές είναι να κρατήσουμε τους ΤΟΞΙΚΟΥΣ ανθρώπους σε απόσταση. Ας δούμε πως θα τους ξεχωρίσουμε.

Τα άτομα αυτά σαμποτάρουν τη ζωή μας προσπαθώντας να ελέγξουν τη συμπεριφορά μας, τα συναισθήματά μας ακόμα και τις σκέψεις μας. Μπορεί να παρεμβαίνουν στον τρόπο που θέλουμε να ντυθούμε, να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους, ή να ασκούν έλεγχο στις συναισθηματικές μας αντιδράσεις. ‘Δεν καταλαβαίνω γιατί χαίρεσαι τόσο’.

Όταν παραβιάζουν τα εσωτερικά μας όρια – με την άσκηση ελέγχου στον τρόπο σκέψης μας ή στο συναίσθημά μας – αρνούνται ότι το κάνουν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. ‘Δεν ξέρεις τι λες’.

Έχουν την τάση να μας χειρίζονται προκαλώντας μας ενοχές. Κι αυτό μπορεί να το κάνουν άμεσα αλλά και έμμεσα. Να υπονομεύουν τη σχέση κάνοντας τον «δύσκολο» ή να αποσύρονται και να μην απαντούν στα μηνύματά μας, να παραπονιούνται, να μας κάνουν «ψυχολογικό πόλεμο».

Προσπαθούν να ακυρώσουν αυτό που νιώθουμε και εκφράζουμε, εκλογικεύοντας τη δική τους συμπεριφορά και κατηγορώντας μας για την υπερευαισθησία μας. ‘Μην είσαι τόσο ευαίσθητος. Εγώ το πρότεινα γιατί όλοι αυτό κάνουν’.

Κάνουν σαρκαστικά σχόλια και μπορεί να μας προσβάλλουν και όταν τους το επισημαίνουμε απαντούν ‘είναι το χιούμορ μου’.

Προσπαθούν να μας ψυχαναλύσουν ερμηνεύοντας με μεγάλη σιγουριά και αυτοπεποίθηση τις προθέσεις μας. ‘Δεν είσαι καλά τελευταία. Χρειάζεσαι ψυχοθεραπεία’.

Μας πατρονάρουν και μας ρίχνουν την ευθύνη. ‘Στο είπα’.

Είναι αρνητικοί και επικριτικοί κάνοντάς μας να νιώθουμε άβολα ή μειονεκτικά, προβάλλοντας τη δικαιολογία πως είναι ειλικρινείς. ‘Πάχυνες’.

Μπορεί να μας πιέζουν να τους ακολουθούμε στις υπερβολές τους όσον αφορά το φαγητό ή το αλκοόλ. ‘Μη γίνεσαι τόσο βαρετός. Πιες άλλο ένα’.

Αυτοί οι άνθρωποι μας πληγώνουν κι εμείς έχουμε το βασικό δικαίωμα να μην ανεχόμαστε αυτές τις καταστάσεις. Οι διακοπές αποτελούν μια ευκαιρία επανασύνδεσης με ανθρώπους με τους οποίους η αλληλεπίδραση είναι ισότιμη και ισορροπημένη. Είτε πρόκειται για φίλους ή συγγενείς ας απολαύσουμε τις διακοπές που έχουμε ονειρευτεί με άτομα που σέβονται τα όριά μας και ενισχύουν την αυτοεκτίμησή μας.

Σχετικά με τον δημιουργό

Δήμητρα Τσώλα Ψυχολόγος

Η Δήμητρα Τσώλα είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική ψυχολογία (Master of Arts). Η πρακτική της άσκηση περιλαμβάνει χρόνιες ψυχιατρικές παθήσεις ενηλίκων, ψυχολογικές διαταραχές εφήβων και παιδιών, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και την Αμερική. Από το 2005 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο παροχής ψυχολογικών υπηρεσιών σε άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές, δυσλειτουργικές διαπροσωπικές σχέσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Εργάζεται ως εξωτερική συνεργάτης στο Animus Corpus - Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο (ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις σε οικογένειες, παράδοση ψυχοεκπαιδευτικών σεμιναρίων)
Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης «ΜΑΖΙ», και συνεργάτης στην συγγραφή του επιστημονικού υλικού του site.
Το επαγγελματικό της ενδιαφέρον για τις διατροφικές διαταραχές ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια όταν έκανε τη μεταπτυχιακή της εργασία πάνω στην Ψυχογενή ανορεξία, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε την εκπαίδευση στο πρόγραμμα Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).
Πληροφορίες επικοινωνίας
210 3613517, tsolad@gmail.com