Dr Plus - Diatrofi

Συμπληρωματικές Θεραπείες

Πότε να πάρω Ω3 λιπαρά οξέα

Τι είναι τα Ω3 λιπαρά οξέα;

Τα Ω3 λιπαρά οξέα ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Θεωρούνται «απαραίτητα λιπαρά», τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει.

Τα πιο γνωστά Ω3 λιπαρά οξέα, για τα οφέλη τους στον οργανισμό, είναι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA), το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το α-λινολενικό οξύ (ALA). Ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει το ALA σε EPA και DHA μέσα στο σώμα μας, ενώ το αντίστροφο δε συμβαίνει.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά;

Τα Ω3 έχουν προστατευτική δράση έναντι των καρδιοπαθειών. Η κατανάλωση τους βοηθά επίσης την ανάπτυξη του εγκεφάλου, των ματιών και των νευρώνων στα βρέφη. Τέλος, λόγω της ισχυρούς αντιφλεγμονώδους δράσης τους, υπάρχουν ενδείξεις ότι η επαρκής κατανάλωση τους βοηθά στην πρόληψη ή/και στην αντιμετώπιση κατάθλιψης, άνοιας, άσθματος, κάποιων τύπων καρκίνου, και αυτοάνοσων ασθενειών.

Μαζί με τα Ω3, συνήθως ακούμε και για τα Ω6, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό και συναντώνται κυρίως σε σπορέλαια. Όπως φαίνεται όμως, η υιοθέτηση δυτικού τρόπου διατροφής, έχει ως αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση Ω6 λιπαρών και χαμηλή κατανάλωση Ω3. Έτσι, κατά μέσο όρο ο λόγος πρόσληψης Ω6 προς Ω3 είναι 20 προς 1, ενώ το επιθυμητό είναι 1 προς 1 ή 2 προς 1.

Που βρίσκονται;

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε τρόφιμα οικεία προς εμάς. Τα DHA και EPA βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα στα ιχθυέλαια, ενώ το ALA αποτελεί την πιο συνηθισμένη φυτική μορφή των ω-3 λιπαρών οξέων. Έτσι, καλές πηγές Ω3 είναι ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο λιναρόσπορος, ο κολοκυθόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ πηγές Ω6 είναι το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο, το σουσάμι, το έλαιο νυχτολούλουδου.

Πόσα Ω3 χρειαζόμαστε;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) και η Αμερικάνικη Εταιρεία Καρδιολογίας (American Heart Association) συνιστούν για το γενικό πληθυσμό τη λήψη 250-500 mg EPA+DHA ημερησίως, ποσότητα η οποία μπορεί να ληφθεί από 1-2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες συχνά συστήνονται επιπλέον 200 mg DHA ημερησίως.

Πότε κάποιος χρειάζεται συμπλήρωμα;

Τα συμπληρώματα δε συνίσταται να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μια ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, εάν είσαι έγκυος ή θηλάζουσα, εάν δεν καταναλώνεις ψάρι συχνά, εάν ακολουθείς μια δυτικού τύπου διατροφή, ή εάν η πρόσληψη Ω6 είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των Ω3, η λήψη συμπληρώματος Ω3 πιθανότατα να σε ωφελήσει. Σε κάθε περίπτωση, εάν έχεις απορία, συμβουλεύσου το διαιτολόγο σου, για να σου προτείνει, εφόσον χρειάζεσαι, το καταλληλότερο συμπλήρωμα για εσένα.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ολυμπία Βλασερού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Ολυμπία Βλασερού και είμαι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Αποφοίτησα από το τμήμα «Επιστήμης της Διαιτολογίας & Διατροφής» του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου το 2011 και από τότε εργάζομαι ως διαιτολόγος- διατροφολόγος.
Για την πτυχιακή μου εργασία, συμμετείχα στην επιδημιολογική μελέτη MEDIS (Mediterranean Islands Study), με ερευνητικό αντικείμενο «Κατανάλωση αφεψημάτων και ΔΜΣ, στην τρίτη ηλικία». Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης συνεργάστηκα με τα Νοσοκομειακά Ιδρύματα «Γ.Ν.Α Γ.Γεννηματάς» και «Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα».
Έχω εργαστεί σαν ανεξάρτητος συνεργάτης σε γυμναστήρια της Αθήνας όπως το ‘Holmes Place’.
Διατηρώ το γραφείο μου στο κέντρο αισθητικής και διαιτολογίας Nefer, στην Ηλιούπολη, ενώ συνεργάζομαι και με άλλα κέντρα αισθητικής.
Πραγματοποιώ συχνά ομιλίες εθελοντικά σε νηπιαγωγεία και σχολεία, ενώ υπήρξα και μέλος της τοπικής ομάδας του δήμου Αργυρούπολης- Αττικής, για το διεθνές πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE».
Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).
Είμαι πιστοποιημένη επαγγελματίας στις διατροφικές διαταραχές, έχοντας αποκτήσει τον τίτλο Master Practitioner in eating disorders από το Κέντρο Εκπαίδευσης και αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).