Ρύζι / Ζυμαρικά Συνταγές Ταξίδι

Καλοκαίρι στην Βέροια

Για τους περισσότερους «καλοκαίρι» σημαίνει θάλασσα. Για εμένα σημαίνει πράσινο, βουνό, αυλάκι, πλατάνια, τζιτζίκια, ροδάκινα, μεσημεριανή σιέστα, καθώς τα παιδικά μου χρόνια ‘μυρίζουν» Αλιάκμονα και Βέροια. Κάθε καλοκαίρι, όταν έκλειναν τα σχολεία, για όλα τα ξαδέλφια «άνοιγε» το σπίτι της γιαγιάς και του παππού στο μικρό χωριό της Αγ. Βαρβάρας, μια ανάσα από την αρχοντική Βέροια.

13435981_966304940157772_185108881_n13444401_966304960157770_605168898_n

Τι και αν η θάλασσα της Κατερίνης είναι περίπου 45 λεπτά μακριά; Ο επισκέπτης της Βέροιας δεν πρόκειται να την λησμονήσει! Οι κρυστάλλινες πηγές και οι πολλές δραστηριότητες δεν αφήνουν χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα στην πόλη μπορεί κανείς να βρει πάνω από 100 τρεχούμενες βρύσες.

Η Βέροια είναι επίσης γνωστή για τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που διαθέτει με αποτέλεσμα να επονομάζεται και μικρή Ιερουσαλήμ. Ανάμεσα σε αυτές επιβάλλεται η επίσκεψη στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

Ένας περίπατος στην γραφική Μπαρμπούτα το απόγευμα είναι ό,τι καλύτερο με κατάληξη στο «μπαλκόνι» της Ελιάς για καφέ και για το παραδοσιακό γλυκό της έδεσμα το «ρεβανί» και όχι ραβανί. Μην παραλείψετε να απολαύσετε όλο τον Μακεδονικού κάμπου παρέα με βραστό ή ψητό καλαμπόκι.

Ο Αλιάκμονας δίνει ζωή στην περιοχή. Το καλοκαιρινό φεστιβάλ του Αλιάκμονα διεξάγεται κάθε χρόνο δίπλα στο φράγμα του ποταμού Αλιάκμονα με συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες, ενώ παρέχεται η δυνατότητα κατασκήνωσης.

Σε μικρή απόσταση από τη Βέροια βρίσκεται η Βεργίνα, με τον αρχαίο τάφο του Βασιλιά Φιλίππου Β’και το σύγχρονο υπόγειο μουσείο της Βεργίνας με τους Βασιλικούς τάφους και εκθέματα από ολόκληρη την ιστορία της Μακεδονίας.

Παραδοσιακά γεμιστά Ημαθίας:

gemista.veroia.diatrofi.gr

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 500γρ. άπαχο κιμά χοιρινό από μπούτι (ή μισό μοσχαρίσιο- μισό χοιρινό)
  • 4 ντομάτες μεγάλες και σφιχτές για γέμισμα
  • 4 πιπεριές πράσινες
  • 1 μια πιπεριά κέρατο ή Φλωρίνης
  • 2 μέτρια κολοκυθάκια
  • 8 κουταλιές της σούπας ρύζι  τύπου «Καρολίνα»
  • 1 μέτρια μελιτζάνα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
  • 1ματσάκι φρέσκια ρίγανη ή ½-1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Φυσικό θαλασσινό αλάτι και  πιπέρι

Σκευή:

  • Μια μεγάλη κατσαρόλα
  • Ένα μπλέντερ ή τρίφτη
  • Ταψάκι φούρνου, γάστρα ή πήλινο σκεύος (τορβάς)

Εκτέλεση:

1 Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά.

2 Κόβουμε και κρατάμε τα «καπάκια» από τις πιπεριές και τις πλένουμε και εσωτερικά.

3 Κόβουμε τα «καπάκια» από τις ντομάτες, αδειάζουμε το εσωτερικό τους και το τρίβουμε στο μπλέντερ. Τα κουπάκια από τις ντομάτες τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα τοποθετούμε ανάποδα να στραγγίσουν.

4 Τρίβουμε στο μπλέντερ ή στον τρίφτη το κρεμμύδι, την πιπεριά, τα κολοκυθάκια και την μελιτζάνα.  

5 Σοτάρουμε σε λίγο νεράκι το κρεμμύδι να μαλακώσει και κατόπιν προσθέτουμε τον κιμά.

6 Όταν ο κιμάς πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, την πιπεριά και την μελιτζάνα και στην συνέχεια το ρύζι.

7 Ανακατεύουμε προσεκτικά και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και 1 φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να βράσει.

8 Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και μόλις σωθούν τα υγρά της γέμισης, προσθέτουμε τα  φρέσκα μυρωδικά, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

9 Γεμίζουμε τα λαχανικά (ντομάτες και πιπεριές, χωρίς να πιέζουμε την γέμιση, κλείνουμε με τα καπάκια τους και τα βάζουμε σε ταψάκι «στριμωχτά».

10 Προσθέτουμε ελάχιστο νερό 4-5 κουταλιές της σούπας ανακατεμένο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε την γάστρα με το καπάκι της ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180* C για 30 λεπτά και 15 λεπτά χωρίς καπάκι ή για μεγαλύτερη γεύση στους 150* C για 45 λεπτά και 20 λεπτά αντίστοιχα. Προτιμούμε ψήσιμο στις αντιστάσεις, όχι στο αερόθερμο. Αν έχουμε φούρνο με ξύλα, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Σερβίρουμε χλιαρό ή και σε θερμοκρασία δωματίου, με φρέσκια πράσινη σαλάτα και ίσως λίγο τυρί φέτα και ένα παξιμαδάκι .

Διατηρείτε στο ψυγείο έως και 5 μέρες . Την επόμενη μέρα, τα υλικά έχουν δέσει και είναι ακόμα πιο νόστιμο!

Σχόλια:

Ένα πιάτο που μυρίζει καλοκαίρι φύση και θυμίζει καλοκαίρι στο χωριό. Πάντα στο ψυγείο υπήρχαν γεμιστά ακόμα και ως σαλάτα! Αποτελεί από μόνο του ένα πλήρες γεύμα και ισορροπημένο γεύμα, που συνδυάζει λαχανικά, άμυλο και πρωτεΐνη. Εξίσου νόστιμα είναι και χωρίς κιμά ή με κιμά σόγιας ή και με κιμά μανιταριών, θαλασσινών ή ακόμα και φακής!  Σε αυτήν την περίπτωση, καλό θα ήταν να συνοδεύσουμε και κάποιο τυρί όπως φέτα (ή φυτικό) ή γιαούρτι. Ανά μερίδα, υπολογίζουμε δύο κομμάτια και για να πετύχουμε κορεσμό, συνοδεύουμε με άφθονη πράσινη σαλάτα και ίσως λίγο επιπλέον πρωτεΐνη, όπως λίγο τυράκι ή λίγο άμυλο, με ένα -δυο παξιμαδάκια ή μια φέτα παραδοσιακό, σφιχτό, ζυμωτό ψωμί με προζύμι.

Παλαιότερα, τα λαδερά «κολυμπούσαν» στο λάδι, γιατί οι άνθρωποι συχνά δούλευαν στα χωράφια και είχαν αυξημένη σωματική δραστηριότητα, αλλά και κατανάλωναν λιγότερο κρέας. Τα γεμιστά συχνά ήταν το καλοκαιρινό Κυριακάτικο γεύμα. Στην σημερινή διατροφή όμως, καταναλώνουμε περισσότερο κρέας και λιπαρά καθημερινά, δεν χρειαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τόσο λάδι κατά το μαγείρεμα. Για αυτό και στην συνταγή χρησιμοποιείται λιγότερο ελαιόλαδο.

Το φαγητό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Από το κολοκύθι, τις πιπεριές και τη μελιτζάνα παίρνουμε βιταμίνες C, K, κάλιο, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά, από το ρύζι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, οι μελιτζάνες περιέχουν χλωρογενικά οξέα (αντιοξειδωτικά) και φαινολικές ενώσεις, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης, προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η ντομάτες είναι πλούσιες και σε αντιοξειδωτικά (λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη) και καροτενοειδή, και τα κρεμμύδια κερκετίνη. Το ελαιόλαδο είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και μας παρέχει αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, ελαιουροπεΐνη και φαινολικές ενώσεις.  

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.