Dr Plus - Diatrofi

Ταξίδι

Κάλυμνος

Kalymnos-diakopes

«Βρέ ντιρλαντά, ντιρλανταντά, βρε ντιρλαντά και τέζα όλοι
και πώς θα πάρουμε την Πόλη, ω ντιρλαντά, ντιρλανταντά
Από την πόλη την καλή ήρθε μια σκούνα με πανί…»
               

Το Ντιρλαντά ή ο Ντιρλαντάς είναι παραδοσιακός Καλύμνιος σκοπός, του Παντελή Γκιννή  που έγινε ελληνική και διεθνής επιτυχία.

Το τραγουδούσαν στα σφουγγαράδικα, στους δύτες, όταν ανέβαιναν από τις καταδύσεις, για να τους κρατήσουν ξύπνιους, και να σιγουρευτούν ότι δεν τους χτύπησε η νόσος των δυτών.

Το νησί των σφουγγαράδων

Ο επισκέπτης που φτάνει στη Πόθια, τη «χώρα» του νησιού, θα αντιμετωπίσει ένα αρχιτεκτονικό «χάος». Νομίζεις ότι πόλη σαν κι αυτή που ο καθένας έχει κτίσει ότι και όπως ήθελε, δεν έχεις ξαναδεί.

Kalymnos-4Το νησί των σφουγγαράδων όμως έχει πολλές ομορφιές και αποκαλύπτονται, όσο κανείς αρχίζει να το εξερευνά. Επιβλητικά κτίρια, το Επαρχείο και το Δημαρχείο, μαρτυρούν τις αρχιτεκτονικές επιρροές της ιταλικής κατοχής στο νησί.

Αρχοντικό Βουβάλη, οικία του πιο γνωστού σπογγέμπορα και ευεργέτη του νησιού. Κάθε συνοικία έχει και την δική της εκκλησία, αλλά πιο εντυπωσιακές θεωρούνται ο ναός Σωτήρος Χριστού (1861), με τον ασημένιο τρούλο και το μαρμάρινο τέμπλο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και ο ναός του Αγίου Νικολάου.

Τί να δείτε

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο,  την περίφημη χάλκινη «Κυρά της Καλύμνου». Στο Ναυτικό Μουσείο αντικείμενα από ναυάγια, το «Καλύμνικο Σπίτι», το  Κάστρο Χρυσοχεριάς που κτίστηκε τον 15ο αι. από τους Ιωαννίτες Ιππότες. Στις παρυφές του θα προσέξετε και τους τρεις πετρόκτιστους ανεμόμυλους, σήμα κατατεθέν του νησιού.

Απολαύστε την μαγευτική θέα της χώρας από την εκκλησία του Άγιου Σάββα. Στον παραλιακό δρόμο, δοκιμάστε στα γραφικά ταβερνάκια το «μιρμιζέλι» τοπική σαλάτα, το «σπινιάλο», τον μεζέ των βουτηχτάδων από φούσκες, αχινούς ή σαλάχια, την Πασχαλινή σπεσιαλιτέ,  «μούρι», γεμιστό αρνί ή κατσίκι στη γάστρα.

Την Μεγάλη Παρασκευή στην Πόθια, στην κεντρική πλατεία του λιμανιού, συγκεντρώνονται οι πομπές των Επιταφίων από τις δέκα ενορίες. Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, με το χτύπημα της καμπάνας για την πρώτη Ανάσταση  περιχύνουν το ομοίωμα του Ιούδα με πετρέλαιο και του βάζουν φωτιά.

Το Πάσχα στην Κάλυμνο θα απολαύσετε και το έθιμο με τους δυναμίτες, ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα, επικίνδυνο πάντα, μεταξύ ενοριών.

Πού να κολυμπήσετε

Καλοκαίρι, θα κολυμπήσετε στο «απέραντο» Μασούρι, στο Βαθύ το πανέμορφο αυτό ελληνικό φιόρδ. Παίρνοντας βαρκάκια από εκεί, θα το διασχίσετε και θα σας πάνε σε κοντινές γαλαζοπράσινες θάλασσες για βουτιά:

  • Θέρμα
  • Αργυνώντας
  • Βλυχάδια
  • Εμπορειός
  • Πλατύς Γυαλός
  • Καντούνι
  • Παλιόνησος

Kalymnos-2

Να πάτε και στον επιβλητικό βράχο – νησί την Τέλενδο, όπως και στην Ψέριμο  για μπάνιο και φαγητό.

Ένας παράδεισος αναρριχητικών διαδρομών & σπηλαίων

Καταδύσεις και αναρρίχηση  έχουν κάνει must το νησί της Καλύμνου. 1300 χαραγμένες αναρριχητικές διαδρομές κάθε βαθμού δυσκολίας. Κάθε χρόνο γίνεται διεθνές Φεστιβάλ Αναρρίχησης με συμμετοχή σπουδαίων αθλητών του είδους από όλο τον κόσμο. Επίσης, υπάρχουν αρκετά σπήλαια.

Kalymnos-3

Φαγητό & διασκέδαση

Η διασκέδαση καλύπτεται επάξια από διάφορα καφέ και μπαρ εντός και εκτός πόλης. Το φαγητό, είναι καλό στα περισσότερα μαγαζιά.

Μην φύγετε από το νησί χωρίς να δοκιμάσετε τα γλυκά του. Συγκεκριμένα, το μοναδικό και απίστευτο γαλακτομπούρεκο Μιχαλαρά.

Η Κάλυμνος σας περιμένει να την ανακαλύψετε, πάνω και κάτω από τα υπέροχα νερά της.

Σχετικά με τον δημιουργό

Τάσος Ακτύπης/ Στέλεχος Πωλήσεων