Τρόφιμα

Μπρόκολο

Μπρόκολο: Θρεπτική αξία και 10 τρόποι για να το καταναλώσετε

Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η λαχανίδα και τα γογγύλια και είναι εξέλιξη του άγριου λάχανου μετά από επαναλαμβανόμενες καλλιέργειες. Φυτρώνει γρήγορα φτάνοντας τα 50-90 εκατοστά και έχει στις άκρες του πολλές, πυκνές ταξιανθίες.  Τα χρώματά του διαφοροποιούνται σχετικά με το είδος όπου μπορεί […]

Μπρόκολο: Θρεπτική αξία και 10 τρόποι για να το καταναλώσετε Read More »

κάρυ

Κάρυ: Ιδιότητες, οφέλη και παρενέργειες

Το κάρυ είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μπαχαρικό με ευρεία χρήση σε πολλές κουζίνες παρότι το έχουμε συνδέσει με την Ινδία στην οποία πρωταγωνιστεί. Τα μπαχαρικά είναι μια οικογένεια τροφίμων που δίνει χρώμα, άρωμα, γεύση και θρεπτικά συστατικά στα πιάτα μας. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το κάρυ. Τι το ιδιαίτερο έχει συγκριτικά με τα άλλα

Κάρυ: Ιδιότητες, οφέλη και παρενέργειες Read More »

γκουάβα

Γκουάβα: Ιδιότητες, Οφέλη & Παρενέργειες

Η γκουάβα, επιστημονικά γνωστή ως Psidium guajava, είναι ένα νόστιμο τροπικό φρούτο γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Διαθέτει άφθονες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, και μπορεί να αποτελέσει μια ιδιαίτερη θρεπτική προσθήκη στη διατροφή μας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τις ιδιότητες της, τα πολυάριθμα οφέλη της για την υγεία και πιθανές παρενέργειες από την

Γκουάβα: Ιδιότητες, Οφέλη & Παρενέργειες Read More »

ρόδι

Ρόδι, μία φυσική υπερτροφή

Το ρόδι είναι ένα γλυκό, πικρό φρούτο με παχιά, κόκκινη φλούδα. Αν και η φλούδα δεν τρώγεται, περιέχει εκατοντάδες ζουμερούς σπόρους που μπορείτε να φάτε σκέτους ή να πασπαλίσετε σε σαλάτες, πλιγούρι βρώμης, χούμους και άλλα πιάτα. Ρόδι, μια παλιά ιστορία Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα ρόδια από την αρχαιότητα για τα οφέλη τους στην υγεία.

Ρόδι, μία φυσική υπερτροφή Read More »

Χωρίς νερό ΔΕΝ υπάρχει ζωή

Πόσοι από εσάς το πρωί που ξυπνάτε πίνετε νερό πόσοι καφέ; παρόλο που δεν σας έχω μπροστά μου γνωρίζω την απάντηση όπως όλοι μας. Θέλω αυτό το κείμενο πραγματικά να <<ταρακουνήσει>> όλους μας. Πρόσφατα βρέθηκα με ένα συνάδελφο-φίλο στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου και μιλήσαμε με ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τους ακούσαμε με προσοχή όση

Χωρίς νερό ΔΕΝ υπάρχει ζωή Read More »

μπάμιες

Οι μπάμιες και η θρεπτική τους αξία

Οι μπάμιες είναι ένα ανθοφόρο φυτό που είναι γνωστό σε πολλά μέρη του κόσμου ως ladyfinger ή bhindi και επιστημονικά ονομάζονται Abelmoschus esculentus. Είναι ιδιαίτερα πολύτιμες λόγω των σπόρων τους αν και η προέλευσή του φυτού είναι ακόμη ασαφής. Οι έρευνες λένε ότι θα μπορούσε να προέρχεται από τη Νότια Ασία, τη Δυτική Αφρική ή

Οι μπάμιες και η θρεπτική τους αξία Read More »

λυκίσκος

Λυκίσκος: Ιδιότητες, οφέλη και παρενέργειες

Ο λυκίσκος θεωρείται πολύτιμο και ευπροσάρμοστο φυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, αν και υπάρχει περιορισμένη τεκμηρίωση όσον αφορά την καλλιέργειά του. Ενδημεί στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία και η πρώτη αναφορά για το λυκίσκο έγινε το 860 μ.Χ. Τον 19ο αιώνα, η Γερμανία ήταν υπεύθυνη για τη διάδοση του

Λυκίσκος: Ιδιότητες, οφέλη και παρενέργειες Read More »

σταφίδες

Σταφίδες: Οφέλη και διατροφική αξία

Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια που καταναλώνονται παγκοσμίως και περιέχουν ευεργετικά συστατικά για την ανθρώπινη υγεία. Η διαδικασία αποξήρανσης συγκεντρώνει τόσο τα θρεπτικά συστατικά όσο και τα σάκχαρα που υπάρχουν στα σταφύλια, καθιστώντας τις σταφίδες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και θερμίδες. Από πού προέρχονται οι σταφίδες Οι σταφίδες κατάγονται από την Μέση Ανατολή πριν φτάσουν

Σταφίδες: Οφέλη και διατροφική αξία Read More »

ζαχαρίνη

Ζαχαρίνη: Είναι τελικά καλύτερη από τη ζάχαρη;

Η ζαχαρίνη (Ε954) είναι μία μη φυσική γλυκαντική ουσία που συναντάται με τη μορφή λευκής σκόνης ή σε ταμπλέτες. Προκύπτει έπειτα από βιομηχανική επεξεργασία οξείδωσης του φθαλικού ανυδρίτη. Είναι από τις παλαιότερες τεχνητές ουσίες που έχει ενταχθεί στη διατροφή των ανθρώπων εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Έγινε όμως ευρέως γνωστή μεταγενέστερα μεταξύ των δεκαετιών

Ζαχαρίνη: Είναι τελικά καλύτερη από τη ζάχαρη; Read More »

μελεκούνι

Μελεκούνι: Γιατί πρέπει να το δοκιμάσεις

Το μελεκούνι είναι μια εύγευστη και χορταστική λιχουδιά με ευεργετικά συστατικά που της δίνουν μεγάλη διατροφική αξία. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου που μοιάζει με το παστέλι, αλλά παρασκευάζεται με διαφορετικό τρόπο.  Έχει μαστιχωτή υφή και φτιάχνεται με σουσάμι και μέλι.  Το συνοδεύουν οι αρωματικές νότες των μπαχαρικών που προστίθενται. Όταν ψηθεί κόβεται

Μελεκούνι: Γιατί πρέπει να το δοκιμάσεις Read More »

Scroll to Top