Dr Plus - Diatrofi

Uncategorized @el Καθημερινή Διατροφή

Ποια είναι τα καλύτερα δημητριακά πρωινού

Τα δημητριακά με γάλα είναι το αγαπημένο πρωινό μεγάλων και παιδιών, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και το πιο υγιεινό, αφού τα περισσότερα δημητριακά περιέχουν αρκετή ζάχαρη, λιπαρά, αλάτι και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Υπάρχουν όμως επιλογές που είναι αρκετά θρεπτικές και μπορούν να αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική για το πρωινό γεύμα. Για να τις βρείτε, μην πιστεύετε τις διαφημιστικές ιδιότητες που αναφέρονται με έντονα και μεγάλα γράμματα στο κουτί του προϊόντος, όπως «χωρίς ζάχαρη» και διαβάστε προσεκτικά τις διατροφικές πληροφορίες, οι οποίες συνήθως βρίσκονται στο πλαϊνό τμήμα του κουτιού.

Απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις, μπορείτε να βρείτε δημητριακά πρωινού, τα οποία θα σας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά και θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενέργεια.

Είναι ολικής άλεσης;

Διαβάστε τα συστατικά στην ετικέτα του τροφίμου και ελέγξτε εάν το πρώτο συστατικό είναι «ολικής άλεσης». Αυτό σημαίνει ότι το δημητριακό από το οποίο περιέχεται, το οποίο συνήθως είναι σιτάρι ή βρόμη, έχει χρησιμοποιηθεί ολόκληρο (φλοιό, πίτουρο, ενδοσπέρμιο), με αποτέλεσμα να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Έχουν φυτικές ίνες;

Τα δημητριακά, ως φυτικές τροφές ολικής άλεσης, θα πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ελέγξτε τον πίνακα διατροφικής αξίας και επιλέξτε δημητριακά που περιέχουν τουλάχιστον 5 g φυτικών ινών ανά μερίδα.

Έχουν ζάχαρη;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα δημητριακά πρωινού είναι ότι περιέχουν αρκετή ζάχαρη, και δεν μιλάμε για φυσικά σάκχαρα που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν σε μικρή ποσότητα σε όλα τα αμυλούχα τρόφιμα, αλλά για προστιθέμενη ζάχαρη. Σκανάρετε λοιπόν τα συστατικά, προκειμένου να βρείτε την κρυμμένη ζάχαρη. Φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζης, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη, σιρόπι καλαμποκιού, χαρουπόμελο, ζάχαρη καρύδας είναι μερικά από τα συνώνυμα της ζάχαρης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να μάθετε τη συνολική ποσότητα ζάχαρης φυσικής ή προστιθέμενης. Έτσι ανατρέξτε στον πίνακα, και ελέγξτε τα απλά σάκχαρα που περιέχονται σε 1 μερίδα, τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 5-6 g.

Περιέχουν πολλά λιπαρά;

Ως τρόφιμα φυτικής προέλευσης τα δημητριακά δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά, όμως η προσθήκη σοκολάτας ή λίπους φυτικού/ ζωικού αυξάνει την περιεκτικότητα τους κυρίως σε κορεσμένα λιπαρά. Στοχεύστε σε δημητριακά με λιγότερα από 3 g κορεσμένα λιπαρά ανά μερίδα.

Πόσο αλάτι έχουν;

Τα δημητριακά έχουν γλυκιά γεύση, έτσι αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συνήθως περιέχουν πολύ αλάτι. Διαβάστε την ετικέτα του τροφίμου και επιλέξτε αυτά που έχουν λιγότερο αλάτι ή νάτριο, ιδανικά λιγότερο από 0,1 g (100 mg) νάτριο ή 0,3 g (300 mg) αλάτι ανά 100 g τροφίμου.

Συμπερασματικά, τα καλύτερα δημητριακά πρωινού είναι ολικής άλεσης, με αρκετές φυτικές ίνες, λίγη ζάχαρη, λίγα λιπαρά και λίγο αλάτι. Σε συνδυασμό με γάλα ζωικό ή φυτικό και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, γίνονται ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Σχετικά με τον δημιουργό

Ολυμπία Βλασερού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ονομάζομαι Ολυμπία Βλασερού και είμαι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Αποφοίτησα από το τμήμα «Επιστήμης της Διαιτολογίας & Διατροφής» του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου το 2011 και από τότε εργάζομαι ως διαιτολόγος- διατροφολόγος.
Για την πτυχιακή μου εργασία, συμμετείχα στην επιδημιολογική μελέτη MEDIS (Mediterranean Islands Study), με ερευνητικό αντικείμενο «Κατανάλωση αφεψημάτων και ΔΜΣ, στην τρίτη ηλικία». Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης συνεργάστηκα με τα Νοσοκομειακά Ιδρύματα «Γ.Ν.Α Γ.Γεννηματάς» και «Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα».
Έχω εργαστεί σαν ανεξάρτητος συνεργάτης σε γυμναστήρια της Αθήνας όπως το ‘Holmes Place’.
Διατηρώ το γραφείο μου στο κέντρο αισθητικής και διαιτολογίας Nefer, στην Ηλιούπολη, ενώ συνεργάζομαι και με άλλα κέντρα αισθητικής.
Πραγματοποιώ συχνά ομιλίες εθελοντικά σε νηπιαγωγεία και σχολεία, ενώ υπήρξα και μέλος της τοπικής ομάδας του δήμου Αργυρούπολης- Αττικής, για το διεθνές πρόγραμμα «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE».
Είμαι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).
Είμαι πιστοποιημένη επαγγελματίας στις διατροφικές διαταραχές, έχοντας αποκτήσει τον τίτλο Master Practitioner in eating disorders από το Κέντρο Εκπαίδευσης και αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).